Alle olijfolie van Olicious

Agresti

Lazio

Trespaldum olijfolie | olicious

Trespaldum

Molise

Di Mino logo

Di Mino

Sicilië

Conventino di Monteciccardo olijfolie | olicious

Conventino di Monteciccardo

Le Marche


De beste olijfolie voor jouw smaak vind je met de Olijfolievinder

Vind in 30 seconden de Italiaanse olijfolie die het beste bij jou past


Visconti olijfolie | olicious

Visconti

Puglia

Guglielmi olijfolie | olicious

Viola

Umbrië

Guglielmi olijfolie | olicious

Roberto Barranca

Calabrië

Guglielmi olijfolie | olicious

Quattrociocchi

Lazio

Guglielmi olijfolie | olicious

Guglielmi

Puglia

Solimando olijfolie | olicious

Costatino Solimando

Puglia

Palazzo di Varignana olijfolie | olicious

Palazzo di Varignana

Emilia Romagna

Azienda Agricola Rovelli

Balsamico

Tomaten en passata

Proeverijen

Doe een workshop of bestel een pakket om thuis te proeven

Advies nodig?

Twijfel je over wat je zelf lekker vindt? Bel, App of mail dan even, dan bepalen we samen wat het beste bij jou past.

Over onze olijfolie

De zoektocht

Het hele jaar door zoeken wij in Italië naar lekkere en goede kwaliteit extra vergine olijfolie. Bij het kiezen van olijfolie letten wij onder andere op de soorten olijven (cultivars), de werkmethodes in de olijfgaard en in de molen, en op de expertise van de olijfboer. Daarbij is technologie inmiddels ook heel belangrijk geworden. Een traditionele stenen olijfolie molen mag dan wel leuk uitzien, inmiddels weten we dat in een dergelijke molen niet de optimale kwaliteit van de olijfolie kan worden verkregen. De reden hiervoor is dat er bij het vermalen van de olijven tot pasta in de steenmolen warmte vrijkomt en dat er veel zuurstof bij de pasta kan. Dit zorgt voor oxidatie, en daardoor smaakbederf en verlies van antioxidanten. Daarom zetten moderne olijfboeren moderne technologie in. Dit zijn onder andere olijfoliemolens waarin de olijven met hamers stukgeslagen worden en waarbij de temperatuur en de hoeveelheid zuurstof gecontroleerd kan worden in het gehele proces.

 

De voorselectie van de olijfolie maken we overigens in Nederland. Het kan romantisch klinken, maar we stappen niet in de auto om lukraak allemaal olijfolie producenten te gaan bezoeken. Wel maken we gebruik van de gangbare gidsen waarin de kwaliteit van olijfolie beoordeeld wordt en beschreven staat, maar ook van ons eigen netwerk. We willen altijd zeker weten dat de kwaliteit goed is en uiteraard letten we ook op de aantrekkelijkheid van de verpakking.

 

Selecteren, proeven en beoordelen van olijfolie

Het selecteren van de beste olijfolie begint altijd met een gesprek met de olijfboer. Zo komen we erachter of er een klik is, hoe er gewerkt wordt, wat de filosofie van het bedrijf is en wat de bijzonderheden van de olijfolie zijn. Daarna proeven we uitgebreid samples volgens een systematische methode. Het proeven van olijfolie is belangrijk om de kwaliteit ervan vast te kunnen stellen. Hierbij wordt een proefformulier gebruikt waarop we de olijfolie volgens een puntensysteem beoordelen. Het allereerste wat we proberen vast te stellen is of de olijfolie vrij is van zogenaamde defecten. Defecten kunnen optreden tijdens de groei van de olijven (door bijvoorbeeld insecten of bacteriën), tijdens het oogsten en transport van geoogste olijven, tijdens de verwerking in de molen en tijdens de opslag. Defecten zijn altijd herkenbare afwijkingen in geur en smaak en een olijfolie met een defect is dan ook niet voor consumptie geschikt. Overigens stellen we helaas vast dat bij het proeven van extra vergine olijfolie uit de supermarkt er nogal vaak defecten aanwezig zijn. Als we geen defect in de olijfolie vaststellen beoordelen we de kwaliteit in zijn algemeenheid om te bepalen of de olijfolie gewoon, goed of zeer goed is. En verder delen we de olijfolie in in smaakcategorieën. Deze zijn Mild, Medium en Robuust.

 

Bij het proeven van olijfolie zetten we onze zintuigen op scherp. Met onze neus beoordelen we de geur. Een goede en verse olijfolie heeft de geur van vers gemaaid groen gras, groene blaadjes, soms tomaat of artisjok en mogelijk ook kruiden. De intensiteit kan verschillen, net als bij de smaak. De smaak kan variëren tussen zoet en bitter en heeft soms nootachtige of kruidachtige tonen. En dan is er nog de kenmerkende peperige of scherpe smaak achter in de keel. Dit duidt op de aanwezigheid van polyfenolen. Polyfenolen zijn de antioxidanten die olijfolie zo gezond maken. Hoe meer hiervan aanwezig zijn, hoe scherper de afdronk. Het aandeel polyfenolen is onder meer afhankelijk van het type olijf en het oogstmoment. Hoe vroeger geoogst, als de olijven nog niet helemaal rijp zijn, hoe hoger de polyfenolen. Een olijfolie met een hoog aandeel aan polyfenolen heeft een langere houdbaarheid, zonder echt in smaak achteruit te gaan.

 

De laatste stap in het beoordelen van de kwaliteit is het bestuderen van de laboratorium testen. Olijfolie dient altijd in een laboratorium geanalyseerd te worden op zuurgraad. Hiermee wordt vastgesteld of een olijfolie extra vergine, vergine of lampante genoemd mag worden. De hoogste kwaliteit is uiteraard extra vergine (of extra vierge in Spanje), waarbij de zuurgraad lager is dan 0,8%. Is de zuurgraad hoger dan 0,8% maar niet meer dan 2%, dan spreken we over vergine olijfolie. Bij een nóg hogere zuurgraad spreken we van lampante (lampolie). Deze olijfolie mag niet voor consumptie gebruikt worden en moet worden geraffineerd, met het verlies van alle gezonde eigenschappen tot gevolg. 

 

Binnen de categorie extra vergine met een zuurgraad van minder dan 0,8% streven wij ernaar olijfolie te kiezen met een zuurgraad die minder is dan 0,3%. Pas daar liggen de uitzonderlijk goede kwaliteiten extra vergine olijfolie.

 

In het laboratorium worden ook nog andere waarden onderzocht, waaronder de polyfenolen. Zo krijgen we al met al een prima indruk van de kwaliteit van de olijfolie. 

 

Als laatste moeten we hem ook nog lekker vinden. Dat is natuurlijk een relatief begrip omdat over smaak niet valt te twisten. Maar we maken gebruik van een kleine groep mensen die we onafhankelijk de verschillende olijfolies blind laten proeven en vragen hen onder andere ook naar hun oordeel of deze olijfolie lekker is.

De boeren leren kennen

Zijn we eenmaal overtuigd van de kwaliteit en weten we zeker dat de olijfolie past in ons assortiment dan bezoeken we de olijfboer in Italië. Deze stap mag je nooit onderschatten. De Italianen doen zaken op basis van vertrouwen, en dit vertrouwen moet ontstaan door persoonlijke kennismaking. Niet zelden maken we een afspraak van 2 uur en loopt het hopeloos uit omdat we het hele bedrijf, de familie en vrienden moeten leren kennen. En vrijwel zeker wordt er nog uitgebreid geluncht en wordt er nog een aperitivo gedronken. Niet dat we ons laten omkopen hoor, maar het is o zo belangrijk elkaar te begrijpen. En we zijn er inmiddels meer dan 100% van overtuigd dat dit ook het enige juiste is. Op deze manier kunnen we in de toekomst de zaken met elkaar regelen, maar ook eerlijk tegen elkaar zijn. Want een goed oogstjaar in het ene jaar is niet de garantie dat het volgende oogstjaar net zo goed is. En als wij de kwaliteit onvoldoende vinden spreken we dat ook open uit, en het komt hierbij zelden tot onenigheid.

 

Het persoonlijk kennen van de producenten is ook essentieel voor ons bestaan. Wij willen immers hun passie voor dit op en top natuurproduct op jou overbrengen, in volledige transparantie.

Importeren

In de regel is het zo dat de olijfboeren hun olijfolie opslaan in tanks, waarin geen zuurstof bij de olie kan. Zo wordt de versheid gegarandeerd. Er wordt zo weinig mogelijk in flessen op voorraad gehouden. Wij plaatsen kleinere bestellingen en pas dan wordt de olijfolie voor ons gebotteld. De olijfolie krijgt vervolgens een lotnummer mee, zodat we altijd kunnen traceren wanneer en uit welke tank er gebotteld is. Via de kortst mogelijke route komt de olijfolie dan naar Nederland waar wij het opslaan en verkopen. En dit klink allemaal heel simpel, maar het tegendeel is waar. Er is altijd wel iets dat vertraagt, niet goed gaat of niet begrepen is. Soms tenenkrommend maar achteraf lachen we dan weer over hoe we het steeds weer fixen met die Italianen. Een mooi volk met leuke gewoonten en een oprechte, soms flamboyante levensstijl. En ze beheersen de kunst ontzettend hard werken op een mooie manier te verweven met sociale activiteiten, waarbij vriendschap, vertrouwen en goed eten centraal staan.