MUSSINI ACETO BALSAMICO DI MODENA

Olicious | Balsamico | Vaten

Voor de beste Aceto Balsamico moet je in Modena zijn. Als perfecte aanvulling op onze olijfolie kozen wij voor het familiebedrijf Mussini. Net als bij onze olijfoliemakers gaat bij Mussini familietraditie hand in hand met technologie. Passie voor de lekkerste balsamico azijn. Zo vinden wij olijfolie en aceto balsamico als peper en zout. Het perfecte paar.

 

✔️ heerlijk voor salades en groenten

✔️ kies een langer gerijpte balsamico voor vleesgerechten

✔️ combineert perfect met extra vergine olijfolie

Dit moet je weten over Aceto Balsamico di Modena

✔️ smaakmaker

✔️ samen met olijfolie het perfecte paar

✔️ eeuwenlang deel van de Italiaanse keuken

Balsamico is een zure, donkerbruine azijn gemaakt van druivenmost en gefermenteerd tot een rijke, complexe smaak. Het wordt vaak gebruikt als smaakmaker in salades, sauzen, dressings en andere gerechten, en kan ook worden gebruikt als afwerking op gerechten zoals gegrilde groenten of geroosterd vlees. Balsamico azijn wordt al eeuwenlang gemaakt in Italië, en wordt gezien als een belangrijk onderdeel van de Italiaanse keuken. Er zijn verschillende soorten balsamico op de markt, van de meer betaalbare, commerciële soorten tot de exclusievere, oudere balsamico's die jarenlang gerijpt hebben in houten vaten. Welke balsamico je ook kiest, het is een smaakmaker die je keuken naar een hoger niveau kan tillen.

Veelgestelde vragen over Balsamico

Wat is aceto balsamico?

Aceto balsamico is een soort balsamicoazijn die oorspronkelijk uit de stad Modena in Italië komt. Het wordt gemaakt van druivenmost (gedistilleerd sap van druiven) en wordt gefermenteerd en gerijpt in vaten van verschillende soorten hout, zoals eiken, kersen, of mahonie. Dit proces duurt minstens twaalf jaar, waardoor aceto balsamico een zeer intense, volle smaak en aroma heeft.

Hoe wordt aceto balsamico gemaakt?

Aceto balsamico wordt gemaakt door druivenmost te laten fermenteren en te laten rijpen in houten vaten. Dit proces duurt minstens twaalf jaar, waarbij de azijn regelmatig wordt overgegoten naar kleinere vaten van verschillende houtsoorten om de smaak en het aroma te verrijken. Aan het einde van het proces wordt de azijn gebotteld en verkocht als aceto balsamico.

Wat zijn de verschillende soorten aceto balsamico?

Er zijn verschillende soorten aceto balsamico, waaronder aceto balsamico di Modena en aceto balsamico di Reggio Emilia, die beide de DOP-bescherming (Protected Designation of Origin) hebben. Er zijn ook andere soorten aceto balsamico die niet de DOP-bescherming hebben, zoals aceto balsamico di Torino en aceto balsamico di Firenze.

Hoe kan ik aceto balsamico gebruiken in mijn keuken?

Aceto balsamico kan worden gebruikt in verschillende gerechten, zoals salades, vleesgerechten, en desserts. Het kan worden gebruikt om smaak toe te voegen aan sauzen, marinades, en dressings, of om gerechten af te maken door er een paar druppels op te druppelen voor het serveren. Aceto balsamico is ook lekker om te proeven op zijn eigen, bijvoorbeeld door een paar druppels op een stukje kaas of fruit te druppelen.

Wat zijn de voedingswaarden van aceto balsamico?

Aceto balsamico heeft een laag calorieën- en suikergehalte en bevat enkele vitamines en mineralen. Een eetlepel (15 ml) aceto balsamico bevat ongeveer 14 calorieën en 2 gram koolhydraten, waarvan 2 gram suiker. Het bevat ook kleine hoeveelheden van vitamine C, calcium, en ijzer.

Wat betekent Aceto Balsamico di Modena IGP?

Aceto balsamico di Modena IGP (Indicazione Geografica Protetta, of Beschermde Geografische Aanduiding in het Nederlands) is een soort balsamicoazijn die gemaakt wordt in de streek Emilia-Romagna in Italië. De IGP-status betekent dat de balsamicoazijn voldoet aan bepaalde kwaliteits- en productiecriteria die zijn vastgelegd door de Europese Unie. Deze criteria zijn bedoeld om de authenticiteit en kwaliteit van de balsamicoazijn te garanderen en te beschermen.

Om de IGP-status te behalen, moet aceto balsamico di Modena worden gemaakt van druivenmost uit de streek Emilia-Romagna en moet het minstens zes jaar rijpen voordat het op de markt kan worden gebracht. Er mogen alleen bepaalde soorten druiven worden gebruikt en het productieproces moet voldoen aan specifieke eisen.

De IGP-status is bedoeld om te garanderen dat de balsamicoazijn die als "Aceto balsamico di Modena IGP" wordt verkocht, een echte en kwalitatief hoogwaardige balsamicoazijn is die voldoet aan de traditionele methoden van productie en rijping in de streek Emilia-Romagna. Deze status is bedoeld om te voorkomen dat andere, lagere kwaliteit balsamicoazijnen op de markt worden gebracht als "Aceto balsamico di Modena IGP", wat de reputatie van de echte balsamicoazijn zou kunnen beschadigen. Aceto balsamico di Modena IGP is niet zo intens en rijk als Aceto balsamico di Modena DOP, omdat het minder lang gerijpt heeft.

Waarvoor kan ik balsamico azijn toepassen?

Balsamico azijn is een veelzijdige en smaakvolle azijn die in verschillende gerechten kan worden gebruikt. Hier zijn enkele voorbeelden van hoe je balsamico azijn kunt gebruiken:

  1. In salades: Balsamico azijn is een uitstekende smaakmaker voor salades. Proef eens een scheutje balsamico azijn in een groene salade, of meng het met wat olijfolie om een smaakvolle dressing te maken.

  2. Bij vlees: Balsamico is een heerlijke marinade voor vlees, zoals kip, varkensvlees of rundvlees. Het geeft het vlees een volle smaak en maakt het sappiger en malser.

  3. In sauzen: Voeg een scheutje balsamico azijn toe aan sauzen, zoals een pastasaus of een saus voor vleesgerechten, om een extra dimensie aan de smaak toe te voegen.

  4. Bij groenten: Aceto Balsamico is een geweldig hulpmiddel om de smaak van gekookte groenten, zoals broccoli, bloemkool of asperges, te versterken. Voeg een scheutje toe aan de groenten voordat je ze serveert, of meng het met wat olijfolie om een smaakvolle dip te maken.

  5. In desserts: Balsamico kan ook in desserts worden gebruikt, zoals in een fruit salade of om een smaakvolle saus te maken voor een kaasplankje. Probeer eens een scheutje balsamico azijn toe te voegen aan een aardbeiencompote of een sorbetijs.