OLIJFOLIE FEITEN EN INFORMATIE

Italiaanse Olijfolie en meer


Geraffineerde olijfolie

Weet jij welke olijfolie je moet kiezen als je voor het supermarktschap staat? Classico, Mild, Bak olijfolie, Warm gebruik, Koud gebruik... Het schap staat er vol mee. En dan heb je nog extra vierge...

Lees meer »

Waarom je de beste olijfolie koopt bij een expert

Als liefhebber van extra vergine olijfolie is het belangrijk om te beseffen dat er grote variatie bestaat in de kwaliteit van olijfolie die op de markt verkrijgbaar is. Het vinden van een goede extra vergine olijfolie kan een uitdaging zijn, vooral als je niet weet waar je op moet letten. Het is daarom een goed idee om olijfolie bij een expert te kopen.

Lees meer »

Verse olijfolie!

In November bezochten we diverse olijfolieproducenten in Puglia en proefden we hun verse olijfolie. Echt 'vers van de pers'. Het is elke keer weer bijzonder om in de hectische oogsttijd meegenomen te worden naar de perserijen en naar de olijfgaarden. Het proces van olijf naar verse olijfolie moet snel gaan. De boeren doen er alles aan om bederf door fermentatie of oxidatie te voorkomen en de beste olijfolie als eindproduct te realiseren.

Lees meer »

Kan olijfolie bederven?

Olijfolie wordt slecht onder invloed van licht, lucht, warmte en tijd. In tegenstelling tot wijn is olijfolie geen product dat kan rijpen en met de tijd beter wordt. Een geopende fles consumeer je dan ook het best binnen 8 tot 12 weken. Vooral bij aanraking met lucht, wat bij een geopende fles het geval is, kan olijfolie bederven. Er vindt dan oxidatie plaats. 

Lees meer »

De beste olijfolie ter wereld 2024

Maar liefst 12 extra vergine olijfolies uit ons assortiment behoren tot de beste olijfolies ter wereld. Met gouden awards in New-York, Dubai, Japan, Italië en Nederland! Daar zijn wij, samen met onze olijfoliemakers, ontzettend trots op.

Lees meer »

Olijfolie met het keurmerk van het Olijfolie Instituut

Ik proef al mijn olijfolies twee keer blind vóór ik de keuze maak ze in mijn assortiment op te nemen. Ik beoordeel ze verder aan de hand van 14 criteria volgens Internationale standaarden. In januari sprongen er drie bijzondere uit en ik besloot ze aan te bieden aan het panel van het Olijfolie Instituut. 

Lees meer »

Massimo Ambrosio - de Beethoven onder de olijfoliemakers

Met het vinden van goede en lekkere olijfolie zijn we dagelijks bezig. Maar soms loop je per toeval tegen iets heel bijzonders aan. In Cilento maakte ik kennis met Massimo Valentino Ambrosio. Deze bijzondere man noem ik de Beethoven onder de olijfoliemakers, maar daarmee doe ik hem waarschijnlijk nog te kort. Van Massimo mochten we een paar doosjes pareltjes mee naar huis nemen. Een tweetal bekroonde en waanzinnig lekkere olijfolies.

Lees meer »

UNO.7, een pareltje uit Cilento

Met het vinden van goede en lekkere olijfolie zijn we dagelijks bezig. Maar soms loop je per toeval tegen iets heel goeds aan. Dit was het geval op vakantie in Cilento, waar we op onze Agriturismo een parel van een olijfolie vonden: De UNO.7 (uno punto sette).

Lees meer »

6 tips om een goede olijfolie te herkennen

Hoe kies je de beste olijfolie? En hoe weet je dat je een goede kwaliteit olijfolie kiest? Begin in ieder geval altijd met een extra vergine olijfolie. Dat is olijfolie van de beste kwaliteit, op een mechanische wijze gemaakt en vrij van smaak- en geurafwijkingen. 

Lees meer »

Smaakprofielen olijfolie

Olijfolie is een enorme smaakmaker en kan -mits juist toegepast- echt iets toevoegen aan je gerecht. Officieel zijn er 3 categorieën, namelijk delicaat (of mild), medium en robuust. Als je onze website al eens bezocht hebt, is je vast opgevallen dat we bij elk product vermelden in welke categorie de olijfolie valt. Als je de kenmerken van deze categorieën kent dan wordt olijfolie kopen een stuk makkelijker. We leggen het graag aan je uit.

Lees meer »

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief