3x de beste olijfolie met vanille ijs
Vanille ijs met olijfolie en zeezout ging dit jaar viral op Tik Tok. Ook Dua Lipa is een groot fan van dit simpele en lekkere toetje.
Italiaanse Olijfolie en meer
Vanille ijs met olijfolie en zeezout ging dit jaar viral op Tik Tok. Ook Dua Lipa is een groot fan van dit simpele en lekkere toetje.
Collega Olijfolie Sommelier Wilma van Grinsven-Padberg sprak op Radio 1 over gesjoemel met olijfolie, recente prijsstijgingen en het herkennen van extra vierge olijfolie. Ze gaar ook in op:
Hier lees je de beste tips van een olijfolie sommelier als je van plan bent olijfolie rechtstreeks in Italië te kopen, bijvoorbeeld als je op vakantie bent.
Wij testen elke olijfolie op 13 kwaliteitsaspecten volgens een systematiek.
Weet jij welke olijfolie je moet kiezen als je voor het supermarktschap staat? Classico, Mild, Bak olijfolie, Warm gebruik, Koud gebruik... Het schap staat er vol mee. En dan heb je nog extra vierge...
Als liefhebber van extra vergine olijfolie is het belangrijk om te beseffen dat er grote variatie bestaat in de kwaliteit van olijfolie die op de markt verkrijgbaar is. Het vinden van een goede extra vergine olijfolie kan een uitdaging zijn, vooral als je niet weet waar je op moet letten. Het is daarom een goed idee om olijfolie bij een expert te kopen.
Of ontdek welke olijfolie bij jou past
Het is een veel gestelde vraag: 'kan ik bakken in olijfolie?' Ons antwoord is JA!
In November bezochten we diverse olijfolieproducenten in Puglia en proefden we hun verse olijfolie. Echt 'vers van de pers'. Het is elke keer weer bijzonder om in de hectische oogsttijd meegenomen te worden naar de perserijen en naar de olijfgaarden. Het proces van olijf naar verse olijfolie moet snel gaan. De boeren doen er alles aan om bederf door fermentatie of oxidatie te voorkomen en de beste olijfolie als eindproduct te realiseren.
Olijfolie wordt slecht onder invloed van licht, lucht, warmte en tijd. In tegenstelling tot wijn is olijfolie geen product dat kan rijpen en met de tijd beter wordt. Een geopende fles consumeer je dan ook het best binnen 8 tot 12 weken. Vooral bij aanraking met lucht, wat bij een geopende fles het geval is, kan olijfolie bederven. Er vindt dan oxidatie plaats.
Maar liefst 12 extra vergine olijfolies uit ons assortiment behoren tot de beste olijfolies ter wereld. Met gouden awards in New-York, Dubai, Japan, Italië en Nederland! Daar zijn wij, samen met onze olijfoliemakers, ontzettend trots op.
✔️ Polyfenolen
Ik proef al mijn olijfolies twee keer blind vóór ik de keuze maak ze in mijn assortiment op te nemen. Ik beoordeel ze verder aan de hand van 14 criteria volgens Internationale standaarden. In januari sprongen er drie bijzondere uit en ik besloot ze aan te bieden aan het panel van het Olijfolie Instituut.
In Italië zijn er slechts 140 van meer dan 6000 olijfboeren met een Slow Food Erkenning. Dat is bijzonder!
Met het vinden van goede en lekkere olijfolie zijn we dagelijks bezig. Maar soms loop je per toeval tegen iets heel bijzonders aan. In Cilento maakte ik kennis met Massimo Valentino Ambrosio. Deze bijzondere man noem ik de Beethoven onder de olijfoliemakers, maar daarmee doe ik hem waarschijnlijk nog te kort. Van Massimo mochten we een paar doosjes pareltjes mee naar huis nemen. Een tweetal bekroonde en waanzinnig lekkere olijfolies.
Met het vinden van goede en lekkere olijfolie zijn we dagelijks bezig. Maar soms loop je per toeval tegen iets heel goeds aan. Dit was het geval op vakantie in Cilento, waar we op onze Agriturismo een parel van een olijfolie vonden: De UNO.7 (uno punto sette).
Hoe kies je de beste olijfolie? En hoe weet je dat je een goede kwaliteit olijfolie kiest? Begin in ieder geval altijd met een extra vergine olijfolie. Dat is olijfolie van de beste kwaliteit, op een mechanische wijze gemaakt en vrij van smaak- en geurafwijkingen.
Olijfolie is een enorme smaakmaker en kan -mits juist toegepast- echt iets toevoegen aan je gerecht. Officieel zijn er 3 categorieën, namelijk delicaat (of mild), medium en robuust. Als je onze website al eens bezocht hebt, is je vast opgevallen dat we bij elk product vermelden in welke categorie de olijfolie valt. Als je de kenmerken van deze categorieën kent dan wordt olijfolie kopen een stuk makkelijker. We leggen het graag aan je uit.
Meld je aan voor onze nieuwsbrief