
Italiaanse olijfolie
'Voor de beste Italiaanse olijfolie ben je bij mij als sommelier aan het goede adres. Ik selecteer persoonlijk en ken elke boer. Bovendien is Italië met meer dan 530 soorten olijven het meest veelzijdige olijfolie land ter wereld. En wat is er beter dan olijfolie kopen uit het land waar premium olijfolie ook veel gebruikt wordt'
Mark Lemmens
Jouw gecertificeerde Olijfolie Sommelier
✅ Meer dan 40 Italiaanse olijfolies gemakkelijk gevonden en gekozen
✅ Altijd duidelijk sommelier advies voor de beste olijfolie
✅ De meest persoonlijke service
✅ Vanaf €79,- gratis bezorgd in Nederland (België vanaf €100,-)
of kijk hieronder verder
Kwaliteitskeurmerk voor de beste Italiaanse olijfolie
Vier van onze olijfolies hebben een gouden keurmerk van het Olijfolie Instituut.
✔️ Het enige officieel
erkende olijfolie panel in Nederland
✔️ Nauwkeurig in een laboratorium geanalyseerd
✔️ Beoordeeld door professionele olijfolie proevers
Gegarandeerd goede olijfolie
Met het keurmerk van het Olijfolie Instituut ben je er zeker van dat je goede Italiaanse olijfolie koopt van premium kwaliteit. En dat betekent:
✔️ Verse en frisse geur
✔️ Niet vet in de mond
✔️ Vrij van geur- en smaakafwijkingen veroorzaakt
door oxidatie of fermentatie

Weten wat bij jou past? Vind de beste olijfolie voor jouw smaak met de Olijfolievinder
Beantwoord enkele vragen en vind in 30 seconden de Italiaanse olijfolie die het beste bij jou past
Top 5 olijfolie
Weten waar andere klanten blij van worden?

Italiaanse olijfolie cadeau: smaakvol en origineel
Op zoek naar een verrassend cadeau dat lang gewaardeerd wordt? Extra vergine olijfolie is een uitstekende keuze!
Extra vergine olijfolie is een smaakvolle toevoeging aan elke keuken. Het is een origineel geschenk dat laat zien dat je écht aandacht hebt besteed aan je cadeau. Met zijn pure, natuurlijke kwaliteit en veelzijdigheid kan dit cadeau bij elke gelegenheid worden gegeven. Van verjaardagen tot relatiegeschenk, een mooie fles olijfolie blijft lang zichtbaar en goed. Een blijvende herinnering aan jouw gebaar.
Toepassing van Italiaanse olijfolie
Goede olijfolie is een fantastische smaakmaker. In Nederland is het heel gebruikelijk extra vergine olijfolie met brood te eten, of in salades. Je kan ook prima bakken en braden met olijfolie. Of wat dacht je van een seizoensklassieker als aromatische truffel olijfolie?
Dus ben jij liefhebber van lekker eten? Dan kijk je verder.

Tevreden klanten over Olicious
Ontdek de drie smaakprofiel van Italiaanse olijfolie
Extra vergine olijfolie wordt ingedeeld in drie smaakprofielen. Ze onderscheiden zich qua sterkte van de geur, bitterheid en scherpte. Welke het beste bij jou past hangt af van het gerecht waarvoor je hem wilt gebruiken, én van je eigen smaak. Dat geldt voor Italiaanse olijfolie, maar ook voor olijfolie uit andere landen.
Als olijfoliesommelier help ik je graag ontdekken welke olie past bij jouw smaak en gebruik. Neem contact op of gebruik de olijfolievinder.
Delicate olijfolie
Een delicate olijfolie kenmerkt zich door een zachte smaak. In de geur herken je vaak rijp fruit zoals banaan en soms abrikoos. Bitterheid en scherpte zijn weinig aanwezig. Alles is heel delicaat maar kan ook al snel wegvallen tegen de smaak van je gerecht. Delicate olijfolie pas je toe bij groene salades, gestoomde groenten en lichte gerechten. Soms ook met brood. Ideaal als je niet houdt van uitgesproken bitterheid.

Medium fruitige olijfolie
In een medium fruitige olijfolie vinden we vaak de geur van groen of rijp fruit, maar iets minder sterk dan bij robuuste olijfolie. Bitterheid en scherpte zijn aanwezig maar niet dominant. De scherpte proef je wel vaak in de afdronk. Een medium olijfolie is een goede keuze als je hem veelzijdig wilt toepassen omdat hij aan vrijwel elk gerecht smaak toevoegt. Je gebruikt hem bij salades, vis, gegrilde groenten, rauwkost, carpaccio, milde pizza, varkensvlees, kip, roomijs en brood.
Een medium fruitige is de beste olijfolie keuze voor veelzijdige toepassing. Een allrounder! Ook als je hem cadeau wilt doen.
Robuuste olijfolie
Robuust wordt ook wel intens fruitig genoemd. Een robuuste olijfolie heeft een krachtige aroma's van vers gemaaid groen gras of groene blaadjes en vaak kruidigheid. Daarnaast is de olijfolie uitgesproken bitter en vaak behoorlijk scherp in de keel. Een robuuste olijfolie is er voor de liefhebber die duidelijk verschillende smaken en eigenschappen wil onderscheiden. Onmisbaar bij gegrild vlees, stoofgerechten, peulvruchten, schaaldieren en stevige vis.
De beste olijfolie en andere Italiaanse delicatessen
Tijdens onze reizen naar Italië en de contacten met lokale producenten ontdekken we meer dan alleen goede olijfolie. Ook voor de betere kwaliteit balsamico, tomaten en pasta kan je vertrouwen op Olicious en de smaak van Mark.
Dus ben jij liefhebber van lekker eten? Dan vind je vindt hier de meest smaakvolle producen
Proef olijfolie thuis en vind je favoriete olijfolie met de OLIBOXX
Met de OLIBOXX proef je op een gemakkelijke manier de lekkerste Italiaanse olijfolie thuis. Ontdek je favoriete olijfolie en maak kennis met de rijke smaken van extra vergine olijfolie uit Italië.
Waarom zou je Italiaanse olijfolie bij ons bestellen?
vóór het weekend in huis
verzending elke maandag en woensdag
gratis vanaf €79,- (België vanaf €100,-)
kwaliteit en kennis
Altijd de beste kwaliteit extra vergine
van Italiaanse topproducenten
meer dan 40 soorten met kennis en volgens strikte criteria geselecteerd door een gecertificeerd Olijfolie Sommelier
de meest persoonlijke service
Ben je geen expert?
Mark helpt je persoonlijk aan de goede olijfolie.
Heb je vragen? Bel, app of mail dan even.
👁🗨 of gebruik de olijfolievinder
Waarom Italië zoveel topkwaliteit levert
Bij Olicious geloven we dat echte kwaliteit begint bij passie. Italiaanse olijfolie wordt wereldwijd geprezen om haar puurheid, rijkdom en veelzijdige karakter. Als olijfolie sommelier selecteer ik uitsluitend de beste olijfolie van kleine Italiaanse topboeren die met passie, kennis en vakmanschap produceren.
Nergens ter wereld is die passie zo voelbaar als in Italië. Tussen eeuwenoude olijfgaarden, zonovergoten heuvels en families die al generaties lang met liefde produceren, ontstaat olijfolie die je proeft tot in het kleinste detail. Kwaliteit schuilt echter niet in de traditie, maar in technologie en weloverwogen keuze in de olijfgaard en tijdens het persproces.
Veel Italiaanse producenten werken op relatief kleine schaal. Terwijl industriële producenten in Spanje gemiddeld 5,6 hectare per bedrijf hebben, werkt een gemiddelde Italiaanse boer kleinschalig met ongeveer 1,6 hectare.
Dat betekent:
-
minder massaproductie
-
meer aandacht voor kwaliteit
-
vaker handwerk in de oogst
-
meer focus op smaak, niet op volume
Dankzij de enorme biodiversiteit hebben zij een schatkist aan smaken tot hun beschikking. Dat proef je écht. Daar komt bij dat de geografie van Italië kwaliteit stimuleert. Het land bestaat grotendeels uit heuvels en bergen, waardoor grootschalige machinale olijfoogst moeilijk is. Grote oogstmachines, die efficiënt en goedkoop werken kunnen vaak niet overweg met het terrein of de inrichting van de vaak oude olijfgaarden. Omdat de meeste boeren dus nooit kunnen concurreren met bulkproductie en lage kosten richten zij zich steeds meer op de beste kwaliteit olijfolie.
Zeker de jonge generatie begrijpt dit en breekt met tradities. Er wordt geïnvesteerd in kennis, technologie in de pers en er wordt gekozen voor lagere opbrengsten, maar hogere kwaliteit olie. Deze nieuwe vorm van vakmanschap wordt beloond.
Met hun enorme biodiversiteit van meer dan 530 variëteiten beschikken ze bovendien over een uitzonderlijk palet om hoogwaardige olijfolie te maken. Als olijfolie sommelier word ik daar blij van!
Waar wordt de meeste Italiaanse olijfolie geproduceerd?
-
Puglia – 51%
-
Sicilië – 20%
-
Calabrië – 10%
-
Toscane – 5%
-
Lazio – 4%
-
Campanië – 4%
-
Umbrië – 1,5%
-
Sardinië – 1,5%
-
Marken – 1%
-
Veneto – 0,5%
-
Gardameer – 0,1%
-
Overige – 1,4%
Smaakprofielen door heel Italië
Elke regio heeft zijn eigen karakter:
-
Toscane: groen, peperig, sterk
-
Lazio: fris, aromatisch, bijzonder gebalanceerd
-
Puglia: rijk, krachtig, intens
-
Sicilië: fruitig, aromatisch, bloemig
-
Marche & Umbrië: frisgroen, verfijnd, perfect in balans
Toch blijft het belangrijkste ingrediënt altijd hetzelfde: het vakmanschap van de producent van boom tot in de fles. Daarom werk ik alleen met boeren die ik persoonlijk ken en vertrouw. Ik ken hun olijfgaarden en weet waar de olijfolie geperst wordt.
Goede Italiaanse olijfolie kopen
Bij Olicious vertrouw jij op de kennis van een gecertificeerd Olijfolie Sommelier. En dat betekent
✔️ 100% kwaliteitsgarantie
✔️ met kennis geselecteerd en getest
✔️ met de meest persoonlijke service en keuzehulp
Mark is gecertificeerd Olijfolie Sommelier en heeft olijfolieopleidingen gevolgd in Italie en in New York, en is als proever verbonden aan een panel. Hij geeft jou altijd persoonlijk advies en helpt je met je keuze. Zijn kennis deelt hij in een Masterclass
Altijd de juiste Italiaanse olijfolie
Ben je geen expert in olijfolie kopen? Wij maken het je makkelijk de de beste olijfolie te kiezen die bij jouw gerechten past. Of je hem nu voor salades gebruikt, voor de barbecue, in de pasta of voor alledag.
Nooit meer twijfelen in de supermarkt. En ehh... nooit meer naar de supermarkt voor olie ;-)
Italiaanse olijfolie kopen: Veelgestelde vragen
Blijf op de hoogte van olicious
meld je aan voor onze nieuwsbrief over olijfolie
ontvang regelmatig nieuwe recepten, verhalen en aanbiedingen direct in je mailbox