
De beste Olijfolie uit Italië
Bij Olicious vind je de beste olijfolie voor jouw smaak en gerecht. Altijd vers, met frisse geuren en uitgesproken smaken.
' Als olijfolie sommelier maak ik goede olijfolie bereikbaar, begrijpbaar en ervaarbaar. Zodat iedereen ontdekt hoe Italiaanse extra vergine olijfolie smaakbeleving voorgoed verandert. Ik importeer rechtstreeks van de boeren die ik persoonlijk ken'
Mark Lemmens
Gouden kwaliteitskeurmerk voor de beste olijfolie
Vier van onze olijfolies hebben een gouden keurmerk van het Olijfolie Instituut.
✔️ Het Olijfolieinstituut is het enige officieel
erkende olijfolie panel in Nederland
✔️ Uitvoerig in een laboratorium geanalyseerd
✔️ Geproefd en beoordeeld door een panel van
professionele olijfolie proevers
Gegarandeerd goede olijfolie
Met het keurmerk van het Olijfolie Instituut ben je er zeker van dat je goede extra vergine olijfolie koopt van topkwaliteit. En dat betekent:
✔️ Verse en frisse geur
✔️ Niet vet in de mond
✔️ Vrij van geur- en smaakafwijkingen veroorzaakt
door oxidatie of fermentatie
Weten wat bij jou past? Vind de beste olijfolie voor jouw smaak met de Olijfolievinder
Beantwoord enkele vragen en vind in 30 seconden de Italiaanse olijfolie die het beste bij jou past
Meer dan goede olijfolie
Tijdens onze reizen naar Italië en de contacten met lokale producenten ontdekken we meer dan alleen goede olijfolie. Ook voor de betere kwaliteit balsamico, tomaten en pasta kan je vertrouwen op Olicious en de smaak van Mark.
Dus ben jij liefhebber van lekker eten? Dan vind je vindt hier de meest smaakvolle producen

Dit zeggen tevreden klanten
Ontdek de beste olijfolie in combinatie met balsamico en pasta
Als fijnproever vertrouw je op sommelier kwaliteit
Hoe ik goede olijfolie selecteer
Ik ben Mark Lemmens, gecertificeerd olijfolie sommelier en professioneel proever. Ik ben erop getraind de kwaliteit van olijfolie vast te stellen door middel van geur en smaak. Dit gebeurt aan de hand van 13 kenmerken die vastliggen in een internationale standaard van het International Olive Council.
De beste olijfolie is altijd vrij van defecten. Daarvan bestaan er 11, en dit zijn negatieve afwijkingen in geur of smaak. Een bekend wijndefect is kurk.
De meest voorkomende defecten bij olijfolie zijn
- ranzig (oxidatie); ruikt naar vetkrijt, stopverf, karton
- fusty (fermentatie); ruikt naar Haribo perzik, zweetvoeten, tapenade
Elke olijfolie die je bij Olicious koopt:
✅ Heb ik twee keer blind beoordeeld met een hoge score
✅ Is geproduceerd door een olijfoliemaker die ik persoonlijk ken
✅ Is altijd extra vergine, de hoogste kwaliteitsklasse
✅ Beschikt over een rapport met laboratoriumwaarden
✅ Is fris in de neus, schoon in de mond, met een duidelijk etiket en donkere verpakking. Lees mijn sommelier tips
Extra vergine: de classificatie voor goede olijfolie
Extra vergine is de hoogste kwaliteitsaanduiding voor olijfolie. Bij Spaanse olijfolie spreken we van extra vierge en de internationale aanduiding is extra virgin.
Ze betekenen allemaal hetzelfde: de beste olijfolie van 'maagdelijke' kwaliteit.
Extra vergine olijfolie wil zeggen:
- het pure sap van de olijfvrucht
- verkregen door mechanische persing bij lage temperatuur
- én zonder toevoeging warmte of chemische stoffen
- vrij van defecten (smaak- of geurafwijkingen)
Extra vergine olijfolie wordt gekenmerkt door een fruitige geur en smaak, die in sterkte kan variëren.Geur en smaak worden onder andere bepaald door
- de olijfsoort
- het oogstmoment
- het productieproces
- de kwaliteit van de olijven.
Daarnaast moet goede olijfolie van de extra vergine categorie aan een aantal officiële eisen voldoen. Zo mag de zuurgraad -de aanduiding voor het gehalte aan vrije vetzuren- niet hoger zijn dan 0,8% en mag de olijfolie geen defecten hebben, negatieve afwijkingen in geur en smaak.
Het hele productieproces van olijfolie is gericht op het behoud van de goede eigenschappen van de olijfolie.
Waarom is extra vergine olijfolie de beste olijfolie?
Er bestaan vier officiële kwaliteitsaanduidingen voor olijfolie. Extra vergine is daarvan de beste. Daarnaast zijn er:
- Vergine olijfolie: een zuurgraad tussen 0,8% en 2% en de aanwezigheid van defecten
- Olijfolie: Geraffineerde olijfolie verkregen door (chemische) raffinage van vergine olijfolie met een te hoog aandeel aan defecten
- Pomace of Sansa: Dit is een olijfolie die wordt verkregen door het (chemisch) bewerken van afval van geperste olijven.
Extra vergine olijfolie is vrij van afwijkingen in geur en smaak, de zogenaamde defecten. Dat betekent dat:
- De olijven bij de oogst in zeer goede conditie waren
- Er tijdens het transport en persen zeer zorgvuldig met de olijven is omgesprongen
- Er gebruik is gemaakt van technisch goede apparatuur en er zo weinig mogelijk zuurstof in het proces is geweest
Dat moet ook wel want olijven zijn zeer kwetsbaar en beginnen vrijwel meteen na de oogst te oxideren of te fermenteren. Als dit teveel gebeurt dan kan de olijfolie bederven. Hij kan dan zuur of ranzig gaan ruiken. Gek genoeg wordt een dergelijke geur door veel mensen als normaal ervaren, omdat veel olijfolies uit de supermarkt dit defect vertonen. Een goede olijfolie wordt dus ook binnen hooguit 24 uur na de oogst geperst.
Andere kenmerken van goede extra vergine olijfolie: Antioxidanten
Bij een olijfolie uit de extra vergine klasse zijn alle eigenschappen van de olijf behouden gebleven.
Hierbij zijn in het bijzonder de antioxidanten van belang.
- Deze hebben een gunstig effect op de gezondheid en
- Zorgen voor stabiliteit. Daardoor is een extra vergine olijfolie ook langer houdbaar dan een geraffineerde olijfolie. De smaak zal veel langer behouden blijven en de olie zal nog lang vers ruiken en lekker zijn.
- De antioxidanten -polyfenolen genaamd- hebben een positieve uitwerking op onze gezondheid. Ze helpen hart- en vaatziekten te voorkomen en verminderen de kans op hoge bloeddruk, parkinson en dementie
De beste olijfolie ruikt geweldig
Goede olijfolie is altijd fruitig qua geur zoals
✅ Groene appel
✅ Groene blaadjes
✅ Vers gemaaid gras
✅ Tomatentakjes
✅ Kruiden
Wanneer is olijfolie niet goed?
Als hij ruikt naar:
❌ Karton
❌ Stopverf
❌ Vetkrijtjes
❌ Kaarsvet
❌ Zoetzuur, zoals een Haribo perzik
❌ Zweetsokken
Goede olijfolie is niet vet in de mond en is een beetje bitter en scherp
Goede olijfolie is niet vet in je mond, maar geeft juist een reinigend en schoon gevoel.
Een ook de smaak is uitgesproken:
✅ vers en natuurlijk
✅ met wat bittere tonen, artisjok, amandel
✅ en in de regel een scherpte of prikkel in de keel.
Hoe eerder geoogst (in een vroege fase van rijping), hoe hoger het gehalte een polyfenolen. Deze antioxidanten ervaar je als scherp achter in de keel.
Extra vergine olijfolie uit Italië wordt vaak gekenmerkt door die scherpte. Zeker olijfolie van hoge kwaliteit en serieuze producenten wordt vaak vroeg in de rijpingsfase geoogst.
Dan zijn de olijven in opperbeste kwaliteit en wordt een lage zuurgraad verkregen en zit de olijfolie bomvol gezonde antioxidanten.
Smaakcategorieën van goede olijfolie
Ruik je groene geuren en proef je een scherpte in de keel, dan weet je dat je met de beste olijfolie te maken hebt.
Bij het officieel beoordelen van olijfolie wordt deze ingedeeld in een smaakcategorie.
- Delicate olijfolie, waarbij fruitigheid, bitterheid en scherpte licht aanwezig zijn.
- Medium olijfolie, waarbij alle drie sterker aanwezig zijn.
- En robuuste olijfolie. Daarbij zijn de kenmerken zeer sterk aanwezig.
Een delicate olijfolie past goed bij lichte gerechten, zoals bijvoorbeeld groene bladsla of brood zonder zeezout. Een medium olijfolie is vaak uitstekend bij salades, dressings, tomaat en vis en een robuuste olijfolie gaat vaak heel goed met (rood) vlees, pasta, pizza of vette vis.

Welke olijfolie is dan echt de beste?
Dit is moeilijk te beantwoorden. Een olijfolie die door een vakjury is beoordeeld met een hoog aantal punten hoeft niet persé jouw smaak te zijn. Maar het is wel een absolute kwaliteitsindicator.
Er is ook niet één beste olijfolie ter wereld. Hoewel dat wel beweerd wordt heeft dat vooral te maken met het aantal competities waarin een olijfolie meedoet, in combinatie met de kwaliteit.
Daarom beoordelen we bij Olicious alle olijfolie volgens het puntensysteem van het International Olive Council. Zo weten we zeker dat we kwaliteit in huis halen. Bovendien laten we de olijfolies waarin we heel erg geloven onafhankelijk keuren. Nu heb je waarschijnlijk nog steeds de vraag: welke olijfolie is de beste voor salades en vis of welke olijfolie is de beste voor gebruik bij vlees.
Met die keuze helpen we je bij Olicious met de olijfolievinder. Wij vereenvoudigen de foodpairing en jouw eigen smaakpapillen bepalen of jouw olijfolie de beste is. Wij hebben er in ieder geval alles aan gedaan om de absolute topkwaliteit te selecteren. Lees meer over de 7 kenmerken van extra vergine olijfolie.
Proef olijfolie thuis en vind je favoriete olijfolie met de OLIBOXX
Met de OLIBOXX proef je op een gemakkelijke manier de lekkerste Italiaanse olijfolie thuis. Ontdek je favoriete olijfolie en maak kennis met de rijke smaken van extra vergine olijfolie uit Italië.
Waarom zou je Italiaanse olijfolie bij ons bestellen?
vóór het weekend in huis
verzending elke maandag en woensdag
gratis vanaf €79,- (België vanaf €100,-)
kwaliteit en kennis
Altijd de beste kwaliteit extra vergine
van Italiaanse topproducenten
meer dan 40 soorten met kennis en volgens strikte criteria geselecteerd door een gecertificeerd Olijfolie Sommelier
de meest persoonlijke service
Ben je geen expert?
Mark helpt je persoonlijk aan de goede olijfolie.
Heb je vragen? Bel, app of mail dan even.
👁🗨 of gebruik de olijfolievinder
Goede extra vergine olijfolie kopen met zekerheid en service
Lekkerder. Beter. Makkelijker
✔️ 100% kwaliteitsgarantie
✔️ met kennis geselecteerd en getest
✔️ met de meest persoonlijke service en keuzehulp
Mark is gecertificeerd Olijfolie Sommelier en heeft olijfolieopleidingen gevolgd in Italie en in New York, en is als proever verbonden aan een panel. Hij geeft jou altijd persoonlijk advies en helpt je met je keuze. Zijn kennis deelt hij in een Masterclass
Altijd de juiste Italiaanse olijfolie
Ben je geen expert in olijfolie kopen? Wij maken het je makkelijk de de beste olijfolie te kiezen die bij jouw gerechten past. Of je hem nu voor salades gebruikt, voor de barbecue, in de pasta of voor alledag.
Nooit meer twijfelen in de supermarkt. En ehh... nooit meer naar de supermarkt voor olie ;-)
De beste olijfolie kopen: Veelgestelde vragen
Blijf op de hoogte van olicious
meld je aan voor onze nieuwsbrief over olijfolie
ontvang regelmatig nieuwe recepten, verhalen en aanbiedingen direct in je mailbox