De beste olijfolie uit Italië

Wij helpen je bij het kiezen van de beste olijfolie voor jouw gerecht of jouw smaak

Goede olijfolie is een echte smaakmaker bij de maaltijd.  Liefhebbers van olijfolie zoeken altijd naar een mooie harmonie tussen het eten en de olijfolie. Wij maken die zoektocht naar harmonie gemakkelijk zodat jij eenvoudig de beste olijfolie voor jouw toepassing kiest.

In Italië zoeken we steeds naar unieke olijfolie. Hiervoor werken we samen kleinschalige boeren die met toewijding en respect voor de natuur het hele jaar druk in de weer zijn om goede olijfolie van de hoogste kwaliteitsclassificatie -namelijk extra vergine-  te maken. Vol van smaak en niet in de supermarkt te koop. Bij Olicious bestel je olijfolie online en we zorgen ervoor dat je hem voor het weekend in huis hebt.

Italiaanse olijfolie regios | Olicious

vóór het weekend in huis

vóór dinsdag 21:00 besteld

woensdag met liefde verzonden

 

gratis vanaf €59,- (België vanaf €100,-)

 

kwaliteit

Altijd de beste olijfolie van  extra vergine kwaliteit

100% Italiaanse extra vergine olijfolie

 

persoonlijk geselecteerd

 

persoonlijk advies

Ben je geen expert?

Wij helpen je persoonlijk aan de goede olijfolie.

 

Heb je vragen? Bel, app of mail dan even.


Extra vergine - de classificatie voor goede olijfolie

extra vergine is de beste olijfolie classificatie, bijvoorbeelde de monocooltivar van Visconti | Olicious

Extra vergine is de hoogste kwaliteitsaanduiding voor olijfolie. Bij Spaanse olijfolie spreken we van extra vierge en de internationale aanduiding is extra virgin. Ze betekenen allemaal hetzelfde: de beste olijfolie van 'maagdelijke' kwaliteit. Dat wil zeggen het pure sap van de olijfvrucht, verkregen door een mechanische persing bij lage temperatuur. Én zonder toevoeging warmte of chemische stoffen. Een extra vergine olijfolie wordt gekenmerkt door een fruitige geur en smaak, die in sterkte kan variëren. Dit wordt onder andere bepaald door de olijfsoort, het oogstmoment, het productieproces en de kwaliteit van de olijven. Daarnaast moet een goede olijfolie van de extra vergine categorie aan een aantal officiële eisen voldoen. Zo mag de zuurgraad -de aanduiding voor het gehalte aan vrije vetzuren- niet hoger zijn dan 0,8% en mag de olijfolie geen defecten hebben, negatieve afwijkingen in geur en smaak. Het hele productieproces van olijfolie is gericht op het behoud van de goede eigenschappen van de olijfolie.

Onze leveranciers van Italiaanse olijfolie

Del Carmine olijfolie | olicious
Palazzo di Varignana olijfolie | olicious
conventino di monteciccardo olijfolie | olicious
visconti olijfolie | olicious
lu trappitu olijfolie | olicious

Waarom is extra vergine olijfolie de beste olijfolie?

vers geplukte groene olijven voor de beste olijfolie | olicious

Er bestaan vier officiële kwaliteitsaanduidingen voor olijfolie. Extra vergine is daarvan de beste. Daarnaast zijn er:

  • Vergine olijfolie: een zuurgraad tussen 0,8% en 2% en de aanwezigheid van defecten
  • Olijfolie: Geraffineerde olijfolie verkregen door (chemische) raffinage van vergine olijfolie met een te hoog aandeel aan defecten
  • Pomace of Sansa: Dit is een olijfolie die wordt verkregen door het (chemisch) bewerken van afval van geperste olijven.

 

Extra vergine olijfolie is dus vrij van afwijkingen in geur en smaak. Dat duidt erop dat de olijven bij de oogst in zeer goede conditie waren en dat er tijdens het transport en persen zeer zorgvuldig met de olijven is omgesprongen. Dat moet ook wel want olijven zijn zeer kwetsbaar en beginnen vrijwel meteen na de oogst te oxideren. Als dit teveel gebeurt dan kan de olijfolie bederven. Hij kan dan zuur of ranzig gaan ruiken. Gek genoeg wordt een dergelijke geur door veel mensen als normaal ervaren, omdat veel olijfolies uit de supermarkt dit defect vertonen. Een goede olijfolie wordt dus ook binnen hooguit 24 uur na de oogst geperst.  

Bij een olijfolie uit de extra vergine klasse zijn alle eigenschappen van de olijf behouden gebleven. Hierbij zijn in het bijzonder de antioxidanten van belang. Deze hebben een gunstig effect op de gezondheid en zorgen voor stabiliteit. Daardoor is een extra vergine olijfolie ook langer houdbaar dan een geraffineerde olijfolie. De smaak zal veel langer behouden blijven en de olie zal nog lang vers ruiken en lekker zijn. De antioxidanten -polyfenolen genaamd- hebben een positieve uitwerking op onze gezondheid. Ze helpen hart- en vaatziekten te voorkomen en verminderen de kans op hoge bloeddruk, parkinson en dementie. Olijfolie uit deze categorie is ook fruitig qua geur. Deze doet denken aan groene appel, groene blaadjes of vers gemaaid gras, kruiden of tomaat.  Een ook de smaak is uitgesproken met vaak bittere tonen, artisjok en in de regel een scherpte in de keel. Hoe eerder geoogst (in een vroege fase van rijping), hoe hoger het gehalte een polyfenolen. Deze ervaar je als scherp achter in de keel. Extra vergine olijfolie uit Italië wordt vaak gekenmerkt door die scherpte. Zeker olijfolie van hoge kwaliteit en serieuze producenten wordt vaak vroeg in de rijpingsfase geoogst. Dan zijn de olijven in opperbeste kwaliteit en wordt een lage zuurgraad verkregen. 

 

Ruik je groene geuren en proef je een scherpte in de keel, dan weet je dat je met de beste olijfolie te maken hebt. Bij het officieel beoordelen van olijfolie wordt deze ingedeeld in een categorie. Milde olijfolie, waarbij fruitigheid, bitterheid en scherpte licht aanwezig zijn. Medium olijfolie, waarbij alle drie sterker aanwezig zijn. En robuuste olijfolie. Daarbij zijn de kenmerken zeer sterk aanwezig. Een milde olijfolie past goed bij lichte gerechten, zoals bijvoorbeeld groene bladsla of brood zonder zeezout. Een medium olijfolie is vaak uitstekend bij salades, dressings, tomaat en vis en een robuuste olijfolie gaat vaak heel goed met (rood) vlees, pasta, pizza of vette vis. 

Kies de juiste olijfolie

Hulp nodig bij olijfolie kopen? We helpen je de beste olijfolie te kiezen die bij jouw gerechten past. Of je hem nu gebruikt voor salades, met brood, in de pasta of voor iedere dag.

 

En heb je vragen? Bel, app of mail dan even.

Welke olijfolie is de beste

NYIOOC Gold Award | olicious

Dit is moeilijk te beantwoorden. Een olijfolie die door een vakjury is beoordeeld met een hoog aantal punten hoeft niet persé jouw smaak te zijn. Maar het is wel een absolute kwaliteitsindicator. Daarom beoordelen we bij Olicious alle olijfolie volgens het puntensysteem van het International Olive Council. Zo weten we zeker dat we kwaliteit in huis halen. Nu heb je waarschijnlijk nog steeds de vraag: welke olijfolie is de beste voor salades en vis of welke olijfolie is de beste voor gebruik bij vlees.

 

Met die keuze helpen we je bij Olicious door ons overzichtelijke menu. Wij vereenvoudigen de foodpairing en jouw eigen smaakpapillen bepalen of jouw olijfolie de beste is. Wij hebben er in ieder geval alles aan gedaan om de absolute topkwaliteit te selecteren. Lees meer over de 7 kenmerken van extra vergine olijfolie.

Check hier wat olijfoliesommelier Wilma van Grinsven zegt over het kiezen van de juiste olijfolie.