Geraffineerde olijfolie


Olijfolie specialist Mark Lemmens

Hoe je misleid wordt in de supermarkt

Weet jij welke olijfolie je moet kiezen als je voor het supermarktschap staat? Classico, Mild, Bak olijfolie, Warm gebruik, Koud gebruik... Het schap staat er vol mee. En dan heb je nog extra vierge...

 

De grote merken misleiden je met allerlei termen. En zeker als je geen basiskennis hebt trap je snel in de geraffineerde trucjes van de levensmiddelenindustrie.

 

Het grootste deel van het supermarktschap staat vol met geraffineerde, bewerkte en gebleekte lampolie, aangevuld met een scheutje extra vergine olijfolie.

Waarom geraffineerde olijfolie?

Als uit slechte kwaliteit olijven, of olijven die van de boom op de grond gevallen zijn olijfolie wordt gemaakt, is deze ongeschikt voor consumptie. Dit noemen we lampante (lampolie in het Nederlands). Lampante smaakt en ruikt enorm smerig en het is het meest gore dat ik ooit heb geproefd.

 

Om lampolie geschikte te maken voor consumptie moet deze geraffineerd worden.

 

Dit is een proces waarin de olijfolie 'ontzuiverd' wordt, en waarbij alle gezonde eigenschappen verloren gaan. Na het ontzuiveren wordt de olie gebleekt. Bij dit proces is veel warmte nodig en er wordt zelfs met chemicaliën gewerkt.

 

Je houdt een pure vetstof over zonder geur en smaak, zonder gezondheidsvoordelen. Of je dat nu in je eten wilt?

 

Toevoeging van een klein percentage extra vierge olijfolie is nodig om het product te mogen verkopen als olijfolie. Deze producten zijn typisch gelabeld als 'Olijfolie Classico' of 'Olijfolie Mild'. Begrippen zonder betekenis. 

 

Het is een prijsknaller, waaraan vooral de supermarkt veel geld verdient.

 

Olijfolie classico en olijfolie mild

De meeste mensen denken dat als er olijfolie op het label staat, ze dan een goed product kopen. Maar dat is niet waar. 

 

Als er alleen olijfolie op staat -aangevuld met een nietszeggende term als mild of classico-, dan heb je te maken met geraffineerde olijfolie die is aangevuld met een klein percentage extra vierge olijfolie. Dit is 80% van het supermarktschap! Niets lekkers, niets gezonds. 

 

Kortom: olijfolie classico en olijfolie mild zijn:

👎🏽 Geraffineerd, gereinigd en gebleekt

👎🏽 Niet gezond: geen vitaminen, antioxidanten en omega vetzuren

👎🏽 Aangevuld met een klein percentage extra vergine olijfolie

👎🏽 Geur- en smaakloos

Hoewel we in Nederland en België al decennia lang olijfolie consumeren is de kennis ervan laag. In onze landen is boter de klassieke vetstof. De zachte smaak van boter verwachten veel consumenten dan ook in olijfolie. En dat is de reden waarom we zijn 'opgevoed' met geraffineerde olijfolie. Want die heeft geen smaak. Dus dat is ons normaal geworden.

Keuringsdienst van waarde over olijfolie

Keuringsdienst van waarde olijfolie

Het KRO-NCRV programma Keuringsdienst van Waarde onderzocht hoe het nu precies zit met Olijfolie Classico, Olijfolie Mild en Extra Vierge. Een wereld van misleiding en onduidelijkheid.


"Hoe smaakt en ruikt olijfolie?"

Olijfolie ruiken en proeven

Ruiken en proeven tijdens een proeverij

 

Die vraag stel ik vaak aan het begin van proeverijen en masterclasses. Het meest gegeven antwoord is: "geen idee". En soms weet iemand "groen" of "naar gras". 

 

De meeste mensen weten het gewoon niet, en dat komt omdat er veelal geraffineerde olijfolie wordt geconsumeerd. 

 

Een goede extra vergine olijfolie is net zo'n geweldige geur- en smaakbelevenis als een goede wijn! En daarmee dus een geweldige smaakmaker voor je eten. Maar dan moet je dus wel extra vierge olijfolie gebruiken, want dat is de enige kwaliteit die dat kan bieden.

Goede extra vierge olijfolie ruikt fris, naar vers gemaaid gras, groene blaadjes, tomatentakjes of kruiden


Waarom je beter geen geraffineerde olijfolie koopt.

Geraffineerde olijfolie is een industrieproduct. De industrie wil je doen geloven dt je een goed en gezond product koopt. Maar niets is minder waar. Geen enkel gezondheidsvoordeel van extra vergine olijfolie vind je terug in geraffineerde olijfolie. 

 

Daarnaast is het ook geen smaakmaker, terwijl een goede extra vergine olijfolie echt wel smaak toevoegt aan je eten. Net als goede wijn.

 

Let daarom op het etiket. Er moet extra vergine op staan. Want extra vergine olijfolie is de enige goede olijfolie. Als dat er niet opstaat heb je te maken met een minderwaardig product dat meestal is gemaakt van de meest smerige olijfolie die je kan bedenken. En vervolgens geraffineerd, gereinigd en gebleekt. Het is niets anders dan een pure vetstof.

Extra vergine 🇮🇹 = extra vierge 🇪🇸 = extra virgin 🇬🇧

Extra vierge, extra vergine of extra virgin betekenen hetzelfde. Het zijn alleen verschillende talen.

 

Goed om te weten over extra vierge olijfolie:

✅ net zo'n complex en kwaliteitsproduct als wijn

✅ de hoogste kwaliteitscategorie en de enige soort olijfolie die geen geur of smaakafwijkingen heeft

✅ puur en onbewerkt sap van de olijfvrucht

✅ bevat onverzadigde vetzuren, antioxidanten en vitamines die bijdragen aan een gezonde leefstijl

✅ bewezen gezond en helpt bij het voorkomen van hart- en vaatziekten en alzheimer

 

Vaak gestelde vragen

Hoe herken ik goede extra vergine olijfolie?

Goede extra vergine olijfolie herken je aan de frisse geur van groen gras, groene blaadjes, kruiden of tomatentakjes. En aan bitterheid in de smaak en scherpte in de afdronk.

 

Lees meer hier

Waar koop ik goede extra vergine olijfolie?

Die koop je niet in de supermarkt maar bij een specialist. De specialist kan je alles vertellen over geur, smaak en herkomst. Mark -eigenaar van Olicious- heeft opleiding gevolgd in Italië en New York.

 

Hier lees je meer

Kan ik bakken in extra vergine olijfolie?

Ja dat kan! Dat is lekker en gezond en mits je een gefilterde olijfolie koopt (dat zijn de meeste) is dat gewoon mogelijk. Het is een fabeltje dat dat ongezond zou zijn.

 

Lees meer

Hoe weet ik of een olijfolie slecht is?

Een slechte olijfolie ruikt naar wax, vetkrijtjes of zwarte olijventapenade. Ruik je de geur van abrikozen of een beetje zoetzuur, dan is hij ook niet goed. Dan zijn de olijven al begonnen met fermenteren voor er olie van geperst werd.

 

Meer weten?

Is olijfolie gezond?

Ja! Mits je extra vergine olijfolie gebruikt. Die helpt hart- en vaatziektes voorkomen en werkt verlagend voor je cholesterol.

 

2 eetlepels goede extra vergine olijfolie per dag  is goed voor je gezondheid.

Lees meer

Krijg ik goede kwaliteit extra vergine olijfolie in de supermarkt?

Helaas meestal niet. Onderzoek door het Olijfolie Instituut heeft uitgewezen dat 74% van de extra vergine olijfolies uit de supermarkt niet aan de norm voldoen. De blind geteste olijfolies vertoonden zogenaamde defecten door oxidatie en fermentatie.

 

Je koopt dus beter bij een expert.

Meer weten over extra vergine olijfolie. Lees hier