• Gratis bezorgd v.a. €69,- (BE €100,-)
  • De meest persoonlijke service
  • Meer dan 40 soorten olijfolie
  • ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ Webwinkelkeur 9,8

Olijfolie met het keurmerk van het Olijfolie Instituut

Twee Nederlandse keurmerken in één keer!

gouden keurmerk olijfolie instituut

Ik proef al mijn olijfolies twee keer blind vóór ik de keuze maak ze in mijn assortiment op te nemen. Ik beoordeel ze verder aan de hand van 14 criteria volgens Internationale standaarden. In januari sprongen er twee bijzondere uit en ik besloot ze aan te bieden aan het panel van het Olijfolie Instituut. 

 

En guess what... Deze twee olijfolies kregen een gouden en een zilveren keurmerk. En daar ben ik supertrots op.

Keurmerk Olijfolie Instituut | Olicious

Het Olijfolie Instituut

Het Olijfolie Instituut beoordeelt olijfolies voor de Nederlandse en Belgische markt op kwaliteit. Dat gebeurt in twee stappen. Eerst wordt de olijfolie in een laboratorium getest om vast te stellen of deze geen negatieve afwijkingen heeft. Met een 'elektronische neus' wordt naar chemische componenten gezocht die duiden op oxidatie of fermentatie. Als er geen afwijkingen worden vastgesteld wordt de olijfolie getest door een erkend panel van proevers. Zij beoordelen nogmaals of er geen negatieve afwijkingen in de olijfolie zitten. Op dat moment mag de olijfolie officieel extra vergine worden genoemd. Vervolgens beoordeelt het panel van het Olijfolie Instituut de olijfolie volgens een 100-punten systeem door te ruiken en te proeven. Op basis van de score wordt het keurmerk afgegeven: goud, zilver, brons of standaard. 

Olijfolie proeven in een panel is bijzonder

Een paneltest voor olijfolie is bijzonder. De panelleden moeten geoefend zijn in het nauwkeurig afleiden van de kwaliteit van een olijfolie. De resultaten van de beoordelingen van de individuele panelleden moeten binnen een krappe marge van elkaar liggen. Anders telt de uitslag niet. Ook moeten er minimaal acht panelleden een uitslag gegeven hebben. Bij het Olijfolie Instituut worden de panelleden continu getraind op deze nauwkeurigheid. Het panel is erkend door de Europese Unie.

Welke olijfolies hebben een keurmerk van het Olijfolie Instituut gekregen?

Monocooltivar olijfolie met keurmerk olijfolie instituut

De Monocooltivar van Visconti wordt gemaakt van olijven van eeuwenoude olijfbomen in het Noorden van Puglia. De geur is groen en fris en stuift je tegenmoet. Vanwege de duurzame landbouwpraktijken en de specifieke olijfsoort mag deze tevens het Slow Food Presidio dragen. Met deze olijfolie maakten we bruschetta met geroosterde tomaat. Deze olijfolie kreeg een gouden keurmerk

Stiffonte olijfolie met keurmerk olijfolie instituut | olicious

Nabij Bologna bevindt zich het domein van Palazzo di Varignana, waar in de afgelopen jaren zo'n 100.000 olijfbomen werden aangeplant. Van de jonge planten wordt een beperkte hoeveelheid hoge kwaliteit olijfolie gemaakt. De Stiffonte heeft een lichte kruidigheid met een harmonische bitterheid en scherpte. Het Olijfolie Instituut waardeerde de Stiffonte met een zilveren keurmerk.«   »