Is olijfolie gezond?

Eetlepel Olijfolie Gezond | Olicious

Op deze manier is olijfolie gezond

✔️ Polyfenolen

✔️ Onverzadigde vetten

2 eetlepels olijfolie per dag is gezond

Naar de gezondheidsvoordelen van olijfolie wordt veel wetenschappelijk onderzoek gedaan. In hoeverre is olijfolie gezond? Inmiddels is bewezen dat het gebruik van olijfolie helpt bij het voorkomen van hart- en vaatziektes, alzheimer en kanker. Bovendien draagt het bij aan de verlaging van Cholesterol.

 

De EFSA (European Food Safety Authority) heeft een gezondheidsclaim voor olijfolie gedefinieerd. Daaruit blijkt dat het consumeren van 2 eetlepels (20 gram) extra vergine olijfolie per dag bijdraagt 'tot de bescherming van bloedvetten tegen oxidatieve stress'. Uiteraard dient de extra vergine olijfolie dan bij consumptie het juiste gehalte aan polyfenolen te hebben, namelijk minimaal 250 mg / kg*

 

Deze Europese voedselveiligheids autoriteit geeft onafhankelijk wetenschappelijk advies over risico's die gerelateerd zijn aan voedsel. Ze geeft dus ook de gezondheidsclaims uit.

 

Vraag vrijblijvend naar het polyfenolengehalte van onze olijfolies, die vrijwel allemaal direct na de oogst aan deze waarde voldoen.

Hoe eet je twee eetlepels olijfolie voor je gezondheid?

Blijf gezond met extra vergine olijfolie met deze suggesties.

 

✔️ Doe twee eetlepels robuuste olijfolie door je (ontbijt)yoghurt of kwark. 

✔️ Lunch met wat rauwkost en doe daar twee eetlepels medium olijfolie doorheen met wat peper en zout

✔️ Maak je gebakken aardappels, pasta of groenten af met twee eetlepels extra vergine olijfolie.

 

 

EU gezondheidsclaims olijfolie

De EFSA (European Food Safety Authority) houdt zich bezig met wetenschappelijk onderzoek naar voedsel en heeft een tweetal voedingsclaims gedefinieerd over de gezondheid van olijfolie.

1. De EFSA gezondheidsclaim over Polyfenolen in olijfolie

'Polyfenolen uit olijfolie dragen bij tot de bescherming van bloedvetten tegen oxidatieve stress.'

 

De claim mag alleen worden gebruikt voor olijfolie die ten minste 5 mg hydroxytyrosol en derivaten daarvan (bv. oleuropeïnecomplex en tyrosol) per 20 g olijfolie bevat. Om de claim te dragen moet informatie aan de consument worden verstrekt dat het gunstige effect wordt verkregen bij een dagelijkse inname van 20 g olijfolie.

Hoeveel polyfenolen moet olijfolie bevatten om aan de EU gezondheidsclaim te voldoen?

 

Om aan de bovenstaande gezondheidsclaim te moeten voldoen is het noodzakelijk dat olijfolie minimaal 250 mg/kg aan polyfenolen bevat. Dit gehalte aan polyfenolen wordt door een een gecertificeerd laboratorium bepaald wanneer de producent daar zijn monsters ter analyse aanbiedt. Het is belangrijk om te weten dat het aandeel polyfenolen over tijd daalt, o.a. door oxidatie van de olijfolie. In de regel is het zo dat een extra vergine olijfolie stabieler is en minder snel oxideert als het gehalte aan polyfenolen hoog is, bijvoorbeeld rond de 500. Als je een dergelijke extra vergine olijfolie van het meest recente oogstjaar koopt en ook binnen enkele maanden consumeert dan is de kans het grootst dat je profiteert van de gezondheidsvoordelen die in de EFSA gezondheidsclaim staan beschreven.

 

Een olijfolie die op het moment van consumptie minimaal 250 mg/kg aan polyfenolen bevat voldoet aan de EU gezondheidsclaim*.

 

*Download de berekening hieronder.

Olicious EFSA EU Gezondheidsclaim Olijfolie
PDF – 181,4 KB

Voorbeeld van het aandeel polyfenolen

Deze olijfolies hebben meer dan 250 mg/kg polyfenolen

 

Bijna al onze olijfolies (uitzondering: de olijfolies voor bakken- en braden) hebben ruim voldoende polyfenolen om aan de gezondheidsclaim te voldoen. Onderstaand een suggestie van de olijfolies met het hoogste aandeel aan polyfenolen.

2. De EFSA claim over onverzadigde vetten in olijfolie

 

'De vervanging van verzadigde vetten door onverzadigde vetten in de voeding draagt bij tot de instandhouding van normale cholesterolgehalten in het bloed.'

 

De claim mag alleen worden gebruikt voor levensmiddelen met een hoog gehalte aan onverzadigde vetzuren, zoals bedoeld in de claim RIJK AAN ONVERZADIGDE VETTEN, zoals vermeld in de bijlage bij Verordening (EG) nr. 1924/2006.

Olijfolie rijk aan onverzadigde vetten

De claim dat een levensmiddel rijk aan onverzadigde vetten is, is alleen toegestaan als aan de volgende voorwaarden is voldaan:

  • ten minste 70 % van de in het product aanwezige vetzuren is afkomstig van onverzadigde vetten; én
  • de onverzadigde vetten leveren meer dan 20 % van de energie van het product.

Bron: NBC

Samenstelling vetten in olijfolie

Extra vergine olijfolie bevat 81% onverzadigde vetten en heeft de volgende samenstelling aan vetten per 100 ml. Deze leveren 81% van de energie van het product.

Vetten Hoeveelheid per 100 gram olijfolie
Totaal 92 gram
Waarvan:
Verzadigd 14 gram
Onverzadigd 78 gram (81%)

Wil je olijfolie gebruiken voor je gezondheid, let dan op de volgende dingen:

 

✔️ Gebruik altijd extra vergine of extra vierge olijfolie want dit is de hoogste kwaliteit

✔️ Vraag bij je leverancier om een rapport van het gehalte aan polyfenolen

✔️ Een olijfolie met een polyfenolen gehalte van minimaal 250 mg/kg is in lijn met de gezondheidsclaim

✔️ Bouw het gebruik van extra vergine olijfolie in in je levensritme. Vervang bijvoorbeeld boter door olijfolie

 

Op deze manier is extra vergine olijfolie gezond voor je lijf.

Veelgestelde vragen over olijfolie en gezondheid

Is olijfolie goed voor het hart?

Olijfolie is rijk aan overzadigde vetten, wat kan helpen om het cholesterolgehalte te verlagen en het risico op hartziekten te verminderen. Het is wel belangrijk om te onthouden dat olijfolie een hoog vetgehalte heeft, dus het is belangrijk om het met mate te consumeren en het te combineren met een gezonde, gevarieerde voeding.

Kan olijfolie helpen om gewicht te verliezen?

Er is bewijs dat olijfolie kan helpen om het gewicht onder controle te houden, omdat het een hoge dichtheid aan voedingsstoffen heeft en kan helpen om de honger te verminderen.

Is olijfolie goed voor de huid?

Olijfolie bevat antioxidanten die kunnen helpen om de huid te hydrateren en te beschermen tegen schade door vrije radicalen. Het kan ook helpen om de huid te verzachten en de elasticiteit te verbeteren. Het is echter belangrijk om het te testen op een kleine huidplooi voordat het op het gezicht wordt aangebracht.

Kan olijfolie helpen om ontstekingen te verminderen?

Olijfolie bevat ook ontstekingsremmende stoffen, zoals oleocanthal, die kunnen helpen om ontstekingen te verminderen en het risico op bepaalde chronische ziekten te verlagen. Er is echter nog steeds veel onderzoek nodig om het precieze effect van oleocanthal te begrijpen en om te bepalen hoe het kan worden gebruikt als een behandeling voor specifieke gezondheidsproblemen.

Kan olijfolie helpen om de cognitieve functies te verbeteren?

Er is bewijs dat het eten van olijfolie kan helpen om de cognitieve functies te verbeteren en het risico op bepaalde vormen van cognitieve achteruitgang te verminderen.

Hoe kan ik ervoor zorgen dat ik de beste kwaliteit olijfolie koop?

Om ervoor te zorgen dat u de beste kwaliteit olijfolie koopt, is het belangrijk om te kiezen voor extra vergine olijfolie van goede kwaliteit. Hiervoor kunt u het beste kopen bij een specilist met verstand van zaken. Olijfolie die in het bezig is van een certificering zoals de DOP (Denominazione di Origine Protetta) of IGP (Indicazione Geografica Protetta) of Slow Food certificering voor Italiaanse olijfolie, kan al een stap in de goede richting zijn.

 

Weet trouwens dat bijna 75% van alle extra vergine olijfolie in de supermarkt niet aan de eisen voldoet, en niet extra vergine is.

Hoe kan ik olijfolie opslaan om ervoor te zorgen dat het zo vers mogelijk blijft?

Om ervoor te zorgen dat olijfolie zo vers mogelijk blijft, is het belangrijk om het op te slaan in een donkere, afgesloten fles en op een koele, droge plaats. Het is ook aan te raden om het niet te lang te bewaren en het binnen 8-12 weken na opening van de fles te gebruiken.

Lees meer...

Kan ik olijfolie gebruiken als vervanging voor andere oliën in recepten?

Ja, in veel gevallen kan olijfolie worden gebruikt als vervanging voor andere oliën in recepten. Het is een veelzijdige olie die kan worden gebruikt in een breed scala aan gerechten, van salades tot gebak. De heerlijke smaak van olijfolie voegt vaak ook iets toe aan je gerecht.

Wil je weten welke olijfolie bij jou past, doe dan de test

Wat zijn polyfenolen in olijfolie?

Olijfolie is rijk aan polyfenolen, wat een van de belangrijkste gezondheidsvoordelen van olijfolie is. Polyfenolen in olijfolie zijn plantenpigmenten die helpen om de olijfolie te beschermen tegen oxidatie en veroudering. Ze kunnen ook helpen om het risico op bepaalde vormen van kanker te verminderen en het immuunsysteem te versterken. Olijfolie bevat voornamelijk hydroxytyrosol en tyrosol, twee soorten polyfenolen die specifiek voorkomen in olijfolie en die krachtige antioxidanten zijn. Extra vergine olijfolie bevat de meeste polyfenolen. Geraffineerde olijfolie helaas niet.