Kan olijfolie bederven?

kan olijfolie bederven | Olicious

Kan olijfolie bederven?

Olijfolie wordt slecht onder invloed van licht, lucht, warmte en tijd. In tegenstelling tot wijn is olijfolie geen product dat kan rijpen en met de tijd beter wordt. Een geopende fles consumeer je dan ook het best binnen 8 tot 12 weken. Vooral bij aanraking met lucht, wat bij een geopende fles het geval is, kan olijfolie bederven. Er vindt dan oxidatie plaats. 

Bedorven olijfolie ruikt naar wax, vetkrijt of zwarte olijftapenade

Je herkent een bedorven olijfolie aan de geur van wax, vetkrijtjes of zwarte olijftapenade. Ruik je dat, dan is je olijfolie niet meer goed en is hij ranzig geworden. Soms kan je bij bedorven olijfolie ook andere geuren waarnemen, zoals zuur of schimmelachtig. Gebruik hem dan niet meer.

Olijfolie op het aanrecht kan bederven

Natuurlijk wil je graag je mooie fles olijfolie op je aanrecht bewaren. Zet hem dan niet direct naast het fornuis of de kookplaat. Olijfolie kan niet goed tegen warmte en zal op die plek dan ook snel zijn houdbaarheid verliezen. Zet hem het liefst op een koelere plek zodat de olijfolie niet kan bederven.

Hoe lang is olijfolie houdbaar?

Producenten zijn verplicht een uiterste houdbaarheid op de fles te zetten. In de regel is dat 18 tot 24 maanden na oogst als hij in de originele en gesloten fles wordt bewaard. Indien je een extra vergine olijfolie hebt dan garandeert de fabrikant gedurende de houdbaarheidstermijn dat de olijfolie aan alle kenmerken van een extra vergine olijfolie voldoet. Zo mag de zuurgraad niet hoger zijn dan 0,8% en moet de olijfolie vrij zijn van defecten.

Lees meer over extra vergine olijfolie...

 

Toch hoeft de olijfolie na het verstrijken van de houdbaarheidsdatum niet persé bedorven te zijn. In tegendeel. Een goede extra vergine olijfolie kan soms wel veel langer mee. Zeker als deze koel bewaard is in een luchtdichte fles, en niet in het licht heeft gestaan. Staat de fles in het zonlicht of op een warme plek dan kan olijfolie bederven.

Gebruik olijfolie binnen 6-8 weken

Een eenmaal geopende fles kan je het beste binnen 8 tot 12 weken gebruiken om te voorkomen dat de olijfolie bederft.

 

Hoe lang olijfolie houdbaar is ligt onder andere aan de stabiliteit van de olijfolie. Een goede extra vergine olijfolie met een hoog gehalte aan antioxidanten, zogenaamde polyfenolen, is stabieler en beschermt in feite zichzelf tegen veroudering. 

 

Ruik en proef altijd aan je olijfolie. Ruikt hij naar gras, groene blaadjes, kruiden of tomatentakjes, dan is het een goede olijfolie!

Tips om te voorkomen dat olijfolie kan bederven

Om ervoor te zorgen dat olijfolie lang goed blijft kun je het volgende doen:

  • Koop extra vergine (extra vierge) olijfolie bij een specialist zoals wij. Dit is de beste kwaliteit en de meest stabiele qua houdbaarheid
  • Let erop dat je olijfolie van het meest recente oogstjaar is. Staat dit niet op de fles, koop hem dan niet
  • Koop kleine flesjes olijfolie die passen bij je verbruik. Zo heb je altijd frisse, verse olijfolie. Lees meer hierover...
  • Zorg ervoor dat je olijfolie in een donkere fles zit
  • Zorg ervoor dat de fles olijfolie goed gesloten is wanneer je het niet gebruikt. Dit helpt om lucht en vocht uit te sluiten, wat kan helpen om de olijfolie langer vers te houden.

  • Giet bij voorkeur geen olijfolie over uit een 5-liter blik. In een eenmaal geopend blik kan olijfolie snel bederven omdat er veel zuurstof bij komt.
  • Bewaar de extra vergine olijfolie op een koele plek
  • Ruik en proef altijd. Je kan zelf gemakkelijk herkennen of je met een goede olijfolie van doen hebt. Lees hier meer...

 

Geraffineerde olijfolie

Weet jij welke olijfolie je moet kiezen als je voor het supermarktschap staat? Classico, Mild, Bak olijfolie, Warm gebruik, Koud gebruik... Het schap staat er vol mee. En dan heb je nog extra vierge...

Lees meer »

Waarom je de beste olijfolie koopt bij een expert

Als liefhebber van extra vergine olijfolie is het belangrijk om te beseffen dat er grote variatie bestaat in de kwaliteit van olijfolie die op de markt verkrijgbaar is. Het vinden van een goede extra vergine olijfolie kan een uitdaging zijn, vooral als je niet weet waar je op moet letten. Het is daarom een goed idee om olijfolie bij een expert te kopen.

Lees meer »