Tips voor olijfolie kopen in Italië


Olijfolie kopen in Italië

Hier lees je de beste tips van een olijfolie sommelier als je van plan bent olijfolie rechtstreeks in Italië te kopen, bijvoorbeeld als je op vakantie bent.

Olijfbomen in Italië

Het is natuurlijk een van de leukste dingen van de vakantie. Olijfolie kopen, rechtstreeks bij de boer. Bij dat authentieke olijfboertje dat je op de bonnefooi, of aan de hand van een tip van je accommodatie eigenaar bezoekt. Inclusief een rondleiding en gepassioneerde uitleg.

 

En daarna proeven. En natuurlijk is het lekker, zo zorgeloos onder de olijfboom in de mediterrane zon,  en natuurlijk heeft de boer je ervan overtuigd dat hij de allerbeste Italiaanse olijfolie van het land maakt.

 

En dus neem je meteen een 5 liter blik olijfolie mee voor thuis, en nog wat flesjes voor vrienden. Ik deed dat vroeger ook! Misschien ken je het van wijn. Eenmaal thuis is hij toch minder lekker.

Hoe weet je nu of je goede olijfolie koopt op vakantie?

Olijfolie tips

 

 

Ga je olijfolie kopen in Italië als je op vakantie bent? Met deze twee tips herken je eenvoudig  goede olijfolie.

 

  1. Fris in de neus: goede olijfolie ruikt vers en fris, naar gras, blaadjes, tomaat, kruiden of onrijpe banaan. Ruikt hij niet fris, dan is het geen goede olijfolie
  2. Schoon in de mond: goede olijfolie laat een schoon mondgevoel achter. Reinigend. Hou je een vette mond over, of het gevoel dat er labello op je lippen zit. Dan is het geen goede olijfolie.

Het is dus geen goede olijfolie als hij het bovenstaande niet heeft.

 

Moet je hem dan niet kopen? 

Dat beslis je zelf. Bedenk wel dat achter het enthousiaste verhaal van de boer ook veel liefde, passie en traditie zit. Ook hij heeft hard gewerkt om ‘zijn’ vloeibare goud te telen, te oogsten en te laten persen. En misschien zijn ze al generaties lang zelf content met hun kwaliteit. Gun hem dan die paar flesjes of dat blik. En ga in Nederland weer naar de specialist die echt het beste voor je heeft uitgezocht.

 

Wanneer is olijfolie nog meer niet goed?

❌ Olijfolie is niet goed:

  • Als hij ruikt naar zwarte olijven tapenade, gebruikte sportsokken, haribo perzik, olijven uit een potje of parmezaanse kaas
  • Als hij ruikt naar wax, wasco krijtjes, ranzige boter, of kaarsenvet
  • Als hij ruikt naar wijn of azijn

Van plan Olijfolie in Italië te kopen? Kijk hier voor nog meer tips voor het herkennen van goede olijfolie. Of bel mij voor een adresje in Puglia, Marche, Lazio, Toscane of Umbrië.

 

Fijne vakantie en geniet van al het lekkers!

 

Mark Lemmens

 

 

Mark Lemmens | Olijfolie Sommelier

 

Hoi, ik ben Mark Lemmens. Ik ben gecertificeerd Olijfolie Sommelier en studeerde hiervoor in New York aan het Olive Oil Time Education Lab. Daarnaast heb ik een opleiding gevolgd bij de oudste olijfolieschool van Italië, O.N.A.O.O. Ook ben ik verbonden als proever en panellid aan het Olijfolie Instituut.

Vaak gestelde vragen

Hoe herken ik goede extra vergine olijfolie?

Goede extra vergine olijfolie herken je aan de frisse geur van groen gras, groene blaadjes, kruiden of tomatentakjes. En aan bitterheid in de smaak en scherpte in de afdronk.

 

Lees meer hier

Waar koop ik goede extra vergine olijfolie?

Die koop je niet in de supermarkt maar bij een specialist. De specialist kan je alles vertellen over geur, smaak en herkomst. Mark -eigenaar van Olicious- heeft opleiding gevolgd in Italië en New York.

 

Hier lees je meer

Kan ik bakken in extra vergine olijfolie?

Ja dat kan! Dat is lekker en gezond en mits je een gefilterde olijfolie koopt (dat zijn de meeste) is dat gewoon mogelijk. Het is een fabeltje dat dat ongezond zou zijn.

 

Lees meer

Hoe weet ik of een olijfolie slecht is?

Een slechte olijfolie ruikt naar wax, vetkrijtjes of zwarte olijventapenade. Ruik je de geur van abrikozen of een beetje zoetzuur, dan is hij ook niet goed. Dan zijn de olijven al begonnen met fermenteren voor er olie van geperst werd.

 

Meer weten?

Is olijfolie gezond?

Ja! Mits je extra vergine olijfolie gebruikt. Die helpt hart- en vaatziektes voorkomen en werkt verlagend voor je cholesterol.

 

2 eetlepels goede extra vergine olijfolie per dag  is goed voor je gezondheid.

Lees meer

Krijg ik goede kwaliteit extra vergine olijfolie in de supermarkt?

Helaas meestal niet. Onderzoek door het Olijfolie Instituut heeft uitgewezen dat 74% van de extra vergine olijfolies uit de supermarkt niet aan de norm voldoen. De blind geteste olijfolies vertoonden zogenaamde defecten door oxidatie en fermentatie.

 

Je koopt dus beter bij een expert.

Meer weten over extra vergine olijfolie. Lees hier