Olijfolie kopen in Italië
Hier lees je de beste tips van een olijfolie sommelier als je van plan bent olijfolie rechtstreeks in Italië te kopen, bijvoorbeeld als je op vakantie bent.
Het is natuurlijk een van de leukste dingen van de vakantie. Olijfolie kopen, rechtstreeks bij de boer. Bij dat authentieke olijfboertje dat je op de bonnefooi, of aan de hand van een tip van je accommodatie eigenaar bezoekt. Inclusief een rondleiding en gepassioneerde uitleg.
En daarna proeven. En natuurlijk is het lekker, zo zorgeloos onder de olijfboom in de mediterrane zon, en natuurlijk heeft de boer je ervan overtuigd dat hij de allerbeste Italiaanse olijfolie van het land maakt.
En dus neem je meteen een 5 liter blik olijfolie mee voor thuis, en nog wat flesjes voor vrienden. Ik deed dat vroeger ook! Misschien ken je het van wijn. Eenmaal thuis is hij toch minder lekker.
Hoe weet je nu of je goede olijfolie koopt op vakantie?
Ga je olijfolie kopen in Italië als je op vakantie bent? Met deze twee tips herken je eenvoudig goede olijfolie.
- Fris in de neus: goede olijfolie ruikt vers en fris, naar gras, blaadjes, tomaat, kruiden of onrijpe banaan. Ruikt hij niet fris, dan is het geen goede olijfolie
- Schoon in de mond: goede olijfolie laat een schoon mondgevoel achter. Reinigend. Hou je een vette mond over, of het gevoel dat er labello op je lippen zit. Dan is het geen goede olijfolie.
Het is dus geen goede olijfolie als hij het bovenstaande niet heeft.
Moet je hem dan niet kopen?
Dat beslis je zelf. Bedenk wel dat achter het enthousiaste verhaal van de boer ook veel liefde, passie en traditie zit. Ook hij heeft hard gewerkt om ‘zijn’ vloeibare goud te telen, te oogsten en te laten persen. En misschien zijn ze al generaties lang zelf content met hun kwaliteit. Gun hem dan die paar flesjes of dat blik. En ga in Nederland weer naar de specialist die echt het beste voor je heeft uitgezocht.
Wanneer is olijfolie nog meer niet goed?
❌ Olijfolie is niet goed:
- Als hij ruikt naar zwarte olijven tapenade, gebruikte sportsokken, haribo perzik, olijven uit een potje of parmezaanse kaas
- Als hij ruikt naar wax, wasco krijtjes, ranzige boter, of kaarsenvet
- Als hij ruikt naar wijn of azijn
Hoi, ik ben Mark Lemmens. Ik ben gecertificeerd Olijfolie Sommelier en studeerde hiervoor in New York aan het Olive Oil Time Education Lab. Daarnaast heb ik een opleiding gevolgd bij de oudste olijfolieschool van Italië, O.N.A.O.O. Ook ben ik verbonden als proever en panellid aan het Olijfolie Instituut.
Vaak gestelde vragen
Meer weten over extra vergine olijfolie. Lees hier