Olijfolie kwaliteit weten? Check de OLISCORE
Wij testen elke olijfolie op 13 kwaliteitsaspecten volgens een systematiek.
Allereerst stellen we vast of we met Extra Vergine Olijfolie te maken hebben. Dat wil zeggen dat de olijfolie geen waarneembare defecten heeft. Een defect is een negatieve afwijking in geur of smaak.
Daarna zijn er 13 punten waarmee we de absolute kwaliteit van de olijfolie beoordelen. Hieronder vallen:
- Geur (5 kenmerken)
- Smaak (6 kenmerken)
- Complexiteit
- Afdronk
Wat is de OLISCORE?
Bij het beoordelen van de extra vergine olijfolie volgens 13 criteria zijn er maximaal 100 punten te vergeven.
Elke olijfolie testen we 2x blind op de 13 criteria. De twee scores mogen maximaal 4 punten van elkaar verwijderd liggen. Is dit meer, dan beoordelen we een 3e keer blind.
De OLISCORE geeft het gemiddeld aantal punten van de twee blinde beoordelingen die het dichtst bij elkaar liggen. Het is dus ons eigen oordeel.
Wat kan ik uit de OLISCORE afleiden?
De OLISCORE geeft je een betrouwbaar beeld van de absolute kwaliteit van een olijfolie t.o.v. andere olijfolies.
Het zegt niets over het smaakprofiel of dat jij hem lekker of niet lekker vindt.
Wat maakt de OLISCORE betrouwbaar voor het vaststellen van de kwaliteit van Olijfolie?
Het oordeel van Mark is om 3 redenen betrouwbaar:
✅ Mark is Olijfolie Sommelier en volgde daarvoor een opleiding in New-York
✅ Mark is getraind op kennis door O.N.A.O.O., de oudste olijfolieschool ter wereld
✅ Mark beoordeelt olijfolie professioneel op kwaliteit in een geaccrediteerd panel bij het Olijfolie Instituut