Smaakprofielen olijfolie

Drie officiële categorieën voor olijfolie

Olijfolie is een enorme smaakmaker en kan -mits juist toegepast- echt iets toevoegen aan je gerecht. Officieel zijn er 3 categorieën, namelijk delicaat (of mild), medium en robuust. Als je onze website al eens bezocht hebt, is je vast opgevallen dat we bij elk product vermelden in welke categorie de olijfolie valt. Als je de kenmerken van deze categorieën kent dan wordt olijfolie kopen een stuk makkelijker. We leggen het graag aan je uit.


Robuuste Olijfolie Categorie | Olicious

Een robuuste olijfolie heeft een sterke geur van vers gemaaid groen gras of groene blaadjes en soms ook kruidigheid. Dit noemen we fruitigheid. Daarnaast is de olijfolie uitgesproken bitter en vaak behoorlijk scherp in de keel. 

 

De sterkte varieert van 7 t/m 10

 

Een robuuste olijfolie is er voor de liefhebber die duidelijk verschillende smaken en eigenschappen kan onderscheiden.

 

'Bitterheid en scherpte duiden overigens op de aanwezigheid van een flinke portie antioxidanten, en dat is goed!'

Toepassing

Gegrild vlees, parmaham, gerookte ham, vette vis, pizza, zwaardere kazen, goed gevulde soepen en brood met zeezout


Medium Olijfolie Categorie | Olicious

In een medium olijfolie vinden we vaak de geur van groen of rijp fruit, maar iets minder sterk dan bij robuuste olijfolie. Bitterheid en scherpte zijn aanwezig maar niet dominant. De scherpte proef je wel vaak in de afdronk. 

 

De sterkte varieert van 4 t/m 6

 

Een medium olijfolie is een goede keuze als je hem veelzijdig wilt toepassen omdat hij aan vrijwel elk gerecht smaak toevoegt.

 

 

 

'Een goede olijfolie heeft een fijne afdronk die lang blijft hangen'

Toepassing

Salades, vis, gegrilde groenten, rauwkost, carpaccio, milde pizza, kip, roomijs en brood


Delicate olijfolie categorie | Olicious

Een delicate olijfolie kenmerkt zich door een zachte smaak. In de geur herken je vaak rijp fruit zoals banaan en soms abrikoos. Bitterheid en scherpte zijn weinig aanwezig. Alles is heel delicaat maar kan ook al snel wegvallen tegen de smaak van je gerecht.

 

De sterkte varieert van 1 t/m 3

 

Een delicate olijfolie is een prima olijfolie voor de beginnende gebruiker

 

 

' De houdbaarheid van een milde olijfolie is minder lang doordat er in de regel minder antioxidanten in zitten'

Toepassing

Groene salade, gestoomde groenten en lichte gerechten. Soms ook met brood


Algemeen is het zo dat de intensiteit van de gebruikte olijfolie de intensiteit van je gerecht volgt. Dit lijkt ook wel sterk op wijn-spijs combinaties. Wil je nu de juiste olijfolie kopen, houd dan in gedachten bij welk gerecht je het gaat gebruiken. En laat ook je persoonlijke smaak meewegen. Gebruik je olijfolie graag om brood in te dippen, neem dan een medium of zelfs een robuuste. Dan komt de smaak echt tot zijn recht. Een beetje zeezout kan ervoor zorgen dat de bitterheid wat gereduceerd wordt. Dan houd je een superfruitige smaak over die heerlijk past bij het brood.

 

Weet je nu echt niet wat je moet kiezen dan raden we een medium olijfolie aan. Tijdens proeverijen blijkt steeds weer dat de meeste mensen hiervoor vallen.

TIP: vind je een olijfolie lekker, onthoud dan het smaakprofiel. Dat maakt de keuze bij een volgende keer makkelijker