7 dingen die je moet weten over extra vergine olijfolie

De schoonheid van extra vergine olijfolie zit in zijn eenvoud

dit is de kennis die iedereen zou moeten hebben

olijftak | olijven | olicious

Dit zijn de 7 dingen die je over extra vergine olijfolie moet weten

Alle kenmerken van de beste olijfolie op een rij

  1. Extra vergine olijfolie is 100% puur sap, geperst uit olijven. Niets meer!
  2. Extra vergine betekent dat de olijfolie geen afwijkingen heeft in geur en smaak
  3. De olijfolie is op zijn best als hij vers is
  4. De kwaliteit van extra vergine olijfolie gaat achteruit onder invloed van licht, lucht, warmte en tijd
  5. Bitterheid en scherpte zijn tekenen van kwaliteit
  6. Extra vergine olijfolie wordt per definitie gemaakt bij een lage temperatuur. "koud geperst" is dan ook een term die overbodig is
  7. Extra vergine olijfolie wordt altijd verkregen door in één bewerking alle olijfolie uit de olijven te persen. De term "eerste persing" is hiermee overbodig en dubbelop.

Verse olijfolie

De grootste vijanden van extra vergine olijfolie zijn licht, zuurstof, warmte en tijd. Bij blootstelling hieraan zal olijfolie geur, smaak en gezonde eigenschappen snel verliezen. Om olijfolie tegen licht te beschermen worden donkere glazen flessen gebruikt. In een transparante fles zal een olijfolie dus veel sneller slecht worden. Bij blootstelling aan zuurstof vindt oxidatie plaats. Een geoxideerde olijfolie zal ranzig smaken. Dit gebeurt natuurlijk niet binnen enkele dagen, maar ik kom wel op veel plekken olijfolie tegen die al maanden, zoniet langer, in een geopende fles staat.  En dat proef je onmiddellijk. Daarom is het beter olijfolie in een zo klein mogelijke verpakking te bewaren, die past bij je consumptie. Meer hierover kan je hier lezen.

 

Bewaar hem bij voorkeur op een donkere plaats, en niet direct naast je fornuis. Zo voorkom je ook de invloed van warmte. Hoe koeler, hoe beter, maar voor je dagelijks gebruikte olijfolie is kamertemperatuur prima, zeker als je zo'n mooie fles op je aanrecht hebt staan.

 

kwaliteit van olijfolie onder invloed van licht, lucht, warmte en tijd | olicious

 

Koop bovendien extra vergine olijfolie van het meest recente oogstjaar. In de regel blijft extra vergine olijfolie kwalitatief goed gedurende zo'n anderhalf jaar na persing. Dit is wel afhankelijk van de opslag, en ook van de hoeveelheid antioxidanten, de polyfenolen. Hoe meer polyfenolen, hoe stabieler de olie, en hoe langer hij zijn geur en smaak zal behouden. Bij Olicious laat ik mijn boeren pas bottelen op het moment dat ik bestel. Tot die tijd ligt de olie opgeslagen in roestvrijstalen vaten, afgevuld met stikstof, zodat er geen zuurstof bij komt. Dit zorgt ervoor dat de olie dus kraakvers in de fles komt. Doordat de flessen gevuld worden tot in de smalle flessenhals is er weinig zuurstof in de fles. En daarnaast is is de oppervlakte van de olie die met de lucht in aanraking komt heel gering.

 

Om te zorgen dat de factor tijd geen grip krijgt op je lekkere olijfolie is er maar één ding mogelijk:

 

Gebruik het royaal voor een goede smaakbeleving. Zoals de Italianen het doen!

Meer ervaren over olijfolie?

Wil je meer ervaren over extra vergine olijfolie, de smaken, geuren, of het herkennen van een goede olijfolie? Doe dan eens mee met een Masterclass. Hier gaan we in op het onderscheiden van goede en slechte olijfolie, supermarkt olijfolie, en de verschillende kwaliteiten die er zijn.

 

Alle informatie over de olijfolie proeverij