Massimo Ambrosio - de Beethoven onder de olijfoliemakers

Met het vinden van goede en lekkere olijfolie zijn we dagelijks bezig. Maar soms loop je per toeval tegen iets heel bijzonders aan. In Cilento maakte ik kennis met Massimo Valentino Ambrosio. Deze bijzondere man noem ik de Beethoven onder de olijfoliemakers, maar daarmee doe ik hem waarschijnlijk nog te kort. Van Massimo mochten we een paar doosjes pareltjes mee naar huis nemen. Een tweetal bekroonde en waanzinnig lekkere olijfolies.

UNO.7 olijfolie van La Petrosa | Olicious Italiaanse olijfolie

Het dilemma met mijn boekhouder

Als het aan mezelf ligt dan bied ik je het liefst een assortiment van 100 olijfolies met allemaal een uniek verhaal. Maar als het aan mijn boekhouder ligt (dat ben ik dus ook) moet het ophouden bij 25 soorten. Steeds weer een dilemma dus, vooral ook als ik op vakantie ben en in de buurt van olijfoliemakers kom. Gelukkig heb ik deze vakantie mijn boekhouder thuisgelaten met als gevolg dat ik nu het vloeibare goud van Massimo Ambrosio in het magazijn staat. Maar hoe kwam dit nu zo?

Fattoria Ambrosio

In mijn rol als 'chef inkoop' had ik al wel eens van Fattoria Ambrosio gehoord en wist ik van hun zeer goed aangeschreven olijfolie (Flos Olei, Gambero Rosso en diverse internationale prijzen). Tijdens onze vakantie bleek de getalenteerde olijfoliemaker Massimo Ambrosio de olijfolie te maken voor de Agriturismo waar wij verbleven (UNO.7; Overigens ook een pareltje van een olijfolie!) Massimo's bedrijf bleek 15 minuten verderop te liggen en met wat moeite kregen we een afspraak. Massimo's vrouw bleek de scepter te zwaaien over het food-gedeelte van onze agriturismo. In het Italiaans volgde een geanimeerd gesprek waarin ze vol lof over haar man vertelde. Enkele dagen gingen we bij zijn prachtige en hypermoderne frantoio langs waarbij Massimo ons geduldig te woord stond en mijn Italiaans weer eens flink op de proef werd gesteld. Langzaam werd mij duidelijk hoe bijzonder de ietwat ingetogen en verlegen Massimo is.

Fattoria Ambrosio | Olicious Italiaanse olijfolie

Beethoven, Sergio Herman, Hans van Wolde, Jonnie Boer

Als een ware Beethoven componeert hij in zijn hoofd een symfonie van geuren en smaken die hij in zijn olijfolies terug wil zien. Met kennis van de cultivars, het terroir en het klimaat weet hij het karakter van zijn olijfolie tot in perfectie om te zetten. De uitvoering van deze symfonie met Massimo als componist, dirigent en zijn moderne olijfpers als uitvoerder is bijzonder. In het proces neemt hij invloed op werkelijk iedere parameter. Van zuurstof tot temperatuur, van toerentallen tot afstelling van de hamers in de molen. Álles moet perfect zijn voor de beste olijfolie. De olijfolies van Ambrosio kenmerken zich door emotie, balans en een unieke stijl. Ik vergelijk hem ook wel met topkoks als Sergio Herman, Jonnie Boer of Hans van Wolde. Smaakcomponisten, perfectionisten, eigenzinnige karakters. En zo maakt Massimo Ambrosio dus de Petrús onder de olijfolies. De beste olijfolie dus! Het resultaat van continu onderzoek, passie en commitment.

Uitleg details olijfoliepers Ambrosio | Olicious Italiaanse olijfolie

De beste olijfolie

Na een uitgebreide proefsessie koos ik voor de IDRA en de RISERVA. Bij beide olijfolies was ik verbaasd over de intens groene kleur. Ik heb dit wel vaker gezien bij olijfolie die net geperst is, maar nog nooit bij een olijfolie die al een maand of 10-11 geleden geoogst en geperst is. Nu zegt kleur niets over kwaliteit, maar sensationeel is het zeker!

 

Over de kwaliteit hoeven we niet te twijfelen. Zowel Flos Olei als Gambero Rosso zijn lovend over deze olijfolies. De IDRA scoort 96/100 punten in Flos Olei en '3 foglie' (3 blaadjes) in Gambero Rosso, het hoogst haalbare. De RISERVA scoorde '2 foglie rosse', het één na hoogst haalbare in Gambero Rosso. En ook internationaal hebben deze olijfolies een indrukwekkende lijst aan prijzen en erkenningen. 

 

De flessen zijn net als Massimo zelf: eenvoudig en ingetogen van buiten, maar briljant van binnen. 

 

Is dit de beste olijfolie? Misschien wel!

Groene olijfolie Fattoria Ambrosio | Olicious Italiaanse olijfolie

Prachtige groene olijfolie

Over de olijfolies

Wat ik bijzonder vind aan de IDRA is de groene kleur, de enorme fruitige, groene en grasachtige geur en de zijdezachte en frisse afdronk

Uitverkocht

IDRA (BIO)

€ 18,95
Uitverkocht

IDRA (BIO)

€ 18,95

'Pareltje'

 

Olijfolie 'componist' Massimo Ambrosio is een van de allerbeste olijfoliemakers van Italië.

 

Met de IDRA heeft hij een topproduct gecreëerd dat internationaal aanzien heeft in de beste keukens van de wereld: een zeer fruitige, delicaat zachte en prachtig groene olijfolie.

 

De smaak is medium fruitig en plezierig en lichte noten van groene amandel. Een zeer lichte bitterheid en scherpte in de afdronk maakt deze olijfolie helemaal af. De afdronk is lang en complex.

 

De geur is intens fris en groen, grasachtig met een fijne kruidigheid.

 

De groene kleur van de olijfolie is een feest om te zien en stijlt de opmaak van je gerecht helemaal af.

 

De Idra is de perfecte begeleider van delicate gerechten als witte vis, salades, gerechten met ei, lichtere vleessoorten. Absoluut perfecte begeleider bij een stukje brood.

 

Lees hier het verhaal achter dit pareltje

Bijzonder aan de RISERVA is de perfecte balans tussen fruitigheid, bitterheid en scherpte. Een heel mooie begeleider bij wat meer robuuste gerechten.

Uitverkocht

RISERVA (BIO)

€ 16,95 € 13,95
Uitverkocht

RISERVA (BIO)

€ 16,95 € 13,95

'Pareltje'

 

Olijfolie 'componist' Massimo Ambrosio is een van de allerbeste olijfoliemakers van Italië.

 

De Riserva is een robuuste en hamonieuze blend van Itrana (streekgebonden uit Cilento) en Coratina cultivars, een ongekende smaaksensatie!

 

De smaak is intens fruitig en groen met hints van groene amandel en artisjiok, bitterheid en een spicy finish.

 

In de geur vinden we vers gemaaid groen gras en tomatenblad.

 

De groene kleur van de olijfolie is een feest om te zien en stijlt de opmaak van je gerecht helemaal af.

 

De Riserva past goed bij o.a. rood vlees, gegrillde en rauwe vis, pasta, lasagna, pittige soepen en bruschetta met tomaat.

 

Lees hier het verhaal achter dit pareltje

Pareltjes

Pareltjes zijn bijzondere olijfolies die we soms toevallig tegenkomen, of die een bijzonder verhaal of een extreem hoge kwaliteit hebben. We hebben ze slechts in een zeer beperkte hoeveelheid beschikbaar. Alle pareltjes zijn met liefde gemaakt in Italië en met liefde door ons gekozen. Als onze klanten de pareltjes net zo waarderen als wij nemen we ze wellicht -na de nieuwe oogst- op in ons assortiment. Áls ze dan nog net zo lekker zijn.

Pareltjes olijfolie | Olicious Italiaanse olijfolie

OP = OP

Deze pareltjes vind je nu tijdelijk in onze shop maar let op: OP=OP, want de voorraad is beperkt.

Ben jij net zo enthousiast over deze olijfolie als wij? Dan vind je hem wellicht vanaf het nieuwe oogstjaar in de winkel. Laat het ons weten!