Verse olijfolie is gearriveerd
In November bezochten we diverse olijfolieproducenten in Puglia en proefden we hun verse olijfolie. Echt 'vers van de pers'. Het is elke keer weer bijzonder om in de hectische oogsttijd meegenomen te worden naar de perserijen en naar de olijfgaarden. Het proces van olijf naar verse olijfolie moet snel gaan. De boeren doen er alles aan om bederf door fermentatie of oxidatie te voorkomen en de beste olijfolie als eindproduct te realiseren.
Nieuwe oogst olijfolie is steeds meer beschikbaar
Inmiddels is het januari en heeft de nieuw geoogste olijfolie kunnen rusten en decanteren. Daarbij zijn de laatste restjes vruchtvlees naar de bodem van de tanks gezakt, en is de olie met een laatste filtering gereed gemaakt worden voor botteling. We krijgen steeds meer van de nieuwe oogst binnen.
Hoe herken je verse olijfolie?
Daarvoor moet je even ruiken. Een goede olijfolie ruikt naar groen gras, groene blaadjes, appel of kruiden. Als je dit ruikt dan weet je dat je olijfolie vers en goed is. Je kan het ook herkennen aan het etiket. Een goede olijfolieproducent vermeldt namelijk het oogstjaar. Het is dan ook aan te raden altijd een verse olijfolie van het meest recente oogstjaar te kopen. Op die manier ben je vrijwel zeker van kwaliteit. Bij Olicious hebben we de olijfolie getest op 14 criteria. Hiermee ben je zeker van de meest verse en beste kwaliteit olijfolie.
Deze olijfolies zijn weer volop beschikbaar
Hoe lang blijft olijfolie vers?
In een donkeren en afgesloten fles kan olijfolie redelijk lang bewaard worden. Soms tot wel 2 jaar. Eenmaal geopend is het verstandig de olijfolie binnen een week of 8-10 te gebruiken. Onder invloed van lucht verliest hij zijn versheid.
Veelzijdige olijfolie
Omdat verse olijfolie zo veelzijdig is, is het een essentieel ingrediënt in veel traditionele keukens, waaronder die van Italië, Spanje en Griekenland. Probeer het eens uit in je eigen keuken en ontdek hoe het je gerechten een extra smaakboost kan geven. Kies voor verse olijfolie voor een gezonde en smaakvolle toevoeging aan je dagelijkse maaltijden.
Olijfolie voor bakken, braden en marineren
Voordelig bakken, braden en marineren in extra vergine olijfolie
Bitter en scherp, hoe zit dat?
Waar komt de bittere en soms scherpe smaak van een goede olijfolie vandaan?
Olijfolie uit Puglia
Karaktervolle en bijzondere olijfolie van Visconti uit Puglia
10 Feiten over extra vergine olijfolie
Hoe leuk is het om iets meer te weten over olijfolie
Olijfolie met truffel
Zo wordt onze extra vergine olijfolie met truffel gemaakt
Kleine olijfolie flesjes; hoe verser hoe beter
Waarom je een 5-literblik beter niet koopt