Peranzana - de eigenwijze olijfsoort uit Puglia

Een historische olijfsoort met een link naar Frankrijk

Zo bijzonder dat hij een Slow Food erkenning heeft

Monocooltivar olijfolie peranzana | slow food | olicious

Peranzana olijfolie

In Torremaggiore ligt de basis voor deze bijzondere olijfsoort

In Alta Daunia, een streek in het Noorden van Puglia vinden we de stad Torremaggiore. Haar oorsprong gaat terug tot in de jaren 1000, toen een boerderij met de naam Terra Maggiore een stuk land pachtte van de nabijgelegen benedictijnenabdij van San Pietro. Onder invloed van de familie De Sangro, afstammelingen van de Franse hertogen van Bourgogne groeide de welvaart in Torremaggiore. Raimondo de Sangro bracht in de 19e eeuw de bijzondere olijfbomen van de Peranzana cultivar uit de Provence mee naar Torremaggiore. Nadat de bomen geplant waren en olijven begonnen te geven werden deze al snel in de lokale olijfmolen -die zich in de slotgracht van het kasteel bevond - geperst tot olijfolie. Niet dat de olijfsoort al Peranzana heette in de Provence. Nee, Peranzana is de lokale verbastering van het woord Provence. De olijfsoort werd dus naar zijn herkomst genoemd.

Kieskeurige peranzana olijf

De Peranzana olijfsoort is kieskeurige olijfsoort die alleen wil groeien in de Alta Daunia streek. Daar komt hij voor binnen de grenzen van een viertal gemeenten met Torremaggiore als belangrijkste. Het daar aanwezige microklimaat is blijkbaar zo bijzonder dat de olijfbomen in andere gebieden in Italië niet willen groeien en al helemaal geen olijven geven. 

 

Olijfgaar Visconti Puglia | olicious

Fruitige olijfolie

Als je van vroegrijpe Peranzana olijven olijfolie perst, dan krijg je een milde tot medium fruitige olijfolie met een hele frisse geur van groen gras en appel. Onze Peranzana olijfolie komt van de familie Visconti die al sinds de jaren '70 olijfolie maakt. Bijzonder is dat de familie een olijfgaard bezit met meer dan 2000 oude Peranzana bomen, zogenaamde 'seculaire bomen'. Deze bomen zijn meer dan 200 jaar oud en geven nog volop olijven. Tevens hebben ze percelen met jongere bomen van de cultivars Coratina en -natuurlijk- Peranzana. Ze maken een drietal olijfolies waaronder een heel bijzondere met een Slow Food erkenning.

Slow Food Presidio

erkenning voor Italiaans erfgoed, duurzaamheid en inheemse olijfbomen van minimaal 100 jaar

De Familie Visconti zet zich al jaren in voor de erkenning van de Peranzana olijf als autochtone cultivar in Italië en kreeg in 2017 haar eerste Slow Food Presidio erkenning voor de Monocooltivar olijfolie.

slow food presidio | olicious

De Slow Food Presidio erkenning wordt alleen verleend aan olijfboeren die olijfgaarden hebben met inheemse olijfsoorten die typisch zijn voor het gebied en die beheerd worden zonder de inzet van synthetische meststoffen en herbiciden. Tenminste 80% van de bomen moet 100 jaar of ouder zijn en de producenten moeten met het Slow Food label hun verhaal delen. Voor de Monocooltivar worden alleen de beste olijven gebruikt van een perceel met wel 2000 bomen die allemaal ouder zijn dan 200 jaar!

Monocooltivar - een duurzame olijfolie

Met de Monocooltivar heeft Visconti een bijzondere olijfolie gecreëerd. Niet alleen wordt hij geheel volgens de Slow Food richtlijnen gemaakt, maar er wordt ook hypermoderne technologie gebruikt. De Monocooltivar is een zogenaamde early harvest olijfolie. De olijven worden vroegrijp geoogst en alleen de beste olijven worden geselecteerd. Binnen 6 uur worden de olijven koudgeperst in een moderne hamermolen. Door het gebruik van ultrasone geluidsgolven ontstaat een karaktervolle olijfolie die naar het Slow Food Presidium ook een Grande Olio Slow genoemd mag worden. De erkenning van een hoge kwaliteit op basis van geur en smaak.

Tafelolijven

De Peranzana is een olijf die 'dual purpose' is. Je kan er uitstekende olijfolie én smakelijke tafelolijven van maken. Hiervoor worden de wat grotere en rijpere olijven met de hand geoogst. Deze worden geconserveerd in pekel. Dit is een gangbare en natuurlijke manier van conserveren. Na enkele maanden zijn de olijven geschikt voor consumptie.