Olijfolie uit Puglia

Karaktervolle en bijzondere olijfolie van Visconti uit Puglia

 

Visconti - Storie di Terra

Marlou Boelens van Sopratutto kent Puglia op haar duimpje, en in het bijzonder de Gargano streek, waar zij meerdere maanden per jaar verblijft en Nederlanders laat kennismaken met authentiek Italië. Marlou bracht ons in contact met de familie Visconti uit Torremaggiore die daar inmiddels al 3 generaties olijfolie maakt.

 

Al snel stonden hier de proefflessen van Visconti op tafel en waren we overtuigd van de smaak en kwaliteit van de extra vergine olijfolie. Dit laatste is dé voorwaarde voordat we een producent bezoeken. Olijfolie uit Puglia stond al een tijdje op onze verlanglijst en in September maakten we tijdens onze vakantie kennis met de familie Visconti en bezochten we hun olijfgaarden.

Olicious | Visconti Italiaanse olijfolie flessen
olicious | Visconti familie bij de olijvenoogst

Ongeveer 60% van alle Italiaanse olijfolie komt uit Puglia. Deze prachtige streek heeft ook het hart van vele Nederlanders veroverd. Als reisbestemming of vanwege de bekendheid van volle wijnen als Primitivo en Negroamaro. Deze zonovergoten streek heeft een uitstekend klimaat voor olijfbomen. De twee belangrijkste karakteristieke olijfsoorten (cultivars) voor Puglia zijn Coratina en Peranzana. De eerste behoorlijk pittig en scherp en de tweede mooi fruitig en een ideale begeleiding bij salades en vis.

 

Als je door Puglia rijdt zie je eindeloze uitgestrekte olijfboomgaarden die eindigen aan de Adriatische zee. De grond is bijna koperkleurig en van de miljoenen olijfbomen is een groot deel al eeuwenoud. Helaas heeft het zuidelijk deel van de Pugliese olijfgaarden veel last van een bacterie (Xylella) die ervoor zorgt dat duizenden bomen tegelijk sterven en olijfgaarden geruimd moet worden. Ten noorden van de stad Bari is deze dreiging gelukkig minder. En dat is goed nieuws voor Visconti.

 

Prachtig Puglia

Het bedrijf Visconti bevindt zich in Torremaggiore, één van de 3 gemeentes in Puglia waar de Peranzana olijven groeien. Met Luigi en Leonardo Visconti heeft de derde generatie Visconti zijn intrede gedaan in het bedrijf. Samen met Michele en Guiseppe Visconti runnen zij een modern olijfoliebedrijf waarbij innovatie en kennis hand in hand gaan. 

 

Na een hartelijke ontvangst heeft Michele Visconti ons meegenomen naar de olijfgaarden. Deze zijn verspreid over 35 ha en liggen op 169 meter boven zeeniveau. Per jaar wordt er zo'n 250.000 kg olijven geoogst, deels van bomen van meer dan 200 jaar oud. Dankzij het microklimaat en de zeer vruchtbare grond van de streek worden hier al generaties lang producten van hoge kwaliteit geoogst en geproduceerd. Van olijfolie tot wijn, en van tomaten tot tarwe, groenten en fruit. En van die ene bijzondere olijfsoort: de Peranzana

Natuurlijke irrigatie

In de olijfgaarden wordt op een verantwoorde manier gewerkt. Hoewel op enkele percelen een irrigatiesysteem aanwezig is halen de olijfbomen voldoende vocht uit de grond. Dit komt doordat de olijfbomen een heel fijn wortelstelsel ontwikkelen dat zich vlak onder de oppervlakte bevindt. Bovendien houden de Visconti's de bodem rondom de bomen 'schoon'. Er groeit geen gras of onkruid en daardoor komen alle voedingsstoffen en vocht ten goede aan de bomen. Het schoonhouden van de grond gebeurt door de grond nauwkeurig te schoffelen. Hierdoor krijgen de andere planten geen kans en door de open structuur van de grond wordt veel vocht vastgehouden. Het irrigatiesysteem kwam dan ook dit jaar niet in actie.

 

De gezondheid van de bomen wordt continu gemonitord. Vooral tegen het eind van het seizoen is de kans op de olijfvlieg groot. Deze boort een gaatje in de olijf en legt daar zijn eitjes. De larven die daaruit komen eten de olijf van binnen op. Als je de olijven met de larven meeperst is je olijfolie bedorven. Dit moet dan ook voorkomen worden. Hiervoor worden biologische vallen gebruikt en worden de olijfbomen bespoten met kalk. Deze geur misleidt de olijfvliegjes. Mochten de vliegen te talrijk worden, dan wordt er lokaal en op biologische wijze bestreden. De intensieve en nauwkeurige bewerking van de olijfgaarden is in handen van Michele en Guiseppe Visconti.

Olicious | Olijfgaard Visconti

De olijfgaard van Visconti

Peranzana - een bijzondere olijfsoort

De Peranzana cultivar is een olijfsoort die nogal kieskeurig is. Hij groeit alleen in het gebied rondom Torremaggiore en nergens anders. Dit komt door het daar aanwezige microklimaat. De Peranzana is een van oorsprong Franse olijfsoort, die voorkwam in de Provence. Het woord Peranzana is en verkeerd uitgesproken dialect woord voor Provence. Probeer je een Peranzana ergens anders te planten dan kom je bedrogen uit. Hij zal het vertikken om te groeien en olijven te geven! De Peranzana geeft een karakteristieke fruitige olijfolie die zich perfect laat combineren met salades, groenten en vis. Van de oudste olijfbomen wordt een speciale extra vergine olijfolie gemaakt, de Monocooltivar. Deze olijven worden vroeg geoogst en op een speciale manier met ultrasoon geluid geperst. Dit zorgt voor een hoog aandeel aan gezonde polyfenolen. Tevens mag deze olijfolie het Slow Food predikaat dragen.

Mooi assortiment

Van de Peranzana olijven wordt dus de monocultivar Unico gemaakt. Deze past uitstekend bij salades, groenten en vis. Daarnaast maken ze een blend van Coratina en Peranzana. In deze blend proef je de fruitigheid van de Peranzana en de robuustheid van de Coratina terug. Een perfecte begeleiding voor gegrild of gebakken vlees, vette vis, carpaccio en prosciutto. Met de Peranzana olijven worden ook de condimenti gemaakt, de olijfolies met een smaak. Deze zijn er in de varianten Limone en Peperoncino. 

Vind het complete assortiment hier

Het enthousiasme van Michele Visconti was niet te stoppen. Na aperitivo en lunch (er werd zelfs speciaal voor ons een restaurant geopend) spraken we nog een tijd over de olijfoliebusiness. Michele Visconti zet zich ervoor in de Peranzana te promoten binnen de olijfoliewereld. Daarvoor is er de Associazone La Peranzana opgericht waarvan hij deel uitmaakt. 

Olicious | Visconti Italiaanse olijfolie

Het mooiste van het bezoek was dat Michele erop stond dat we elkaar een hand gaven. Dat hebben we op een Covid-verantwoorde wijze gedaan. Deze blijk van persoonlijk vertrouwen en vriendschap is volgens Michele de basis van onze samenwerking. Ik ben er trots op Visconti olijfolie uit Puglia te mogen vertegenwoordigen in Nederland en daarmee een bijdrage te leveren aan het verder op de kaart zetten van Italiaanse olijfolie.