(code OLIBOXX_8_DIANA)


Veel plezier met het proeven van de olijfolie

Hieronder vind je een overzicht van de olijfolies in jouw OLIBOXX XL

Bijzonder aan deze OLIBOXX:

Deze OLIBOXX is speciaal voor jou gemaakt als onderdeel van een dagbesteding voor doofblinde mensen. Stel je eens voor hoe je dit in zou moeten pakken als je niets zou zien en niets zou horen. Een heel knappe prestatie van de cliënten en hun begeleiders. Wij werken samen met Koninklijke Kentalis. Op deze manier dragen wij een steentje bij aan het werkplezier van mensen die deze handicap hebben. Aan de andere kant zorgen zij ervoor dat wij minder werk hebben in het handmatig vullen van alle flesjes en het inpakken. We zijn enorm blij met deze bijzondere samenwerking.

Nog even iets over goede olijfolie

Een goede extra vergine olijfolie herken je in basis altijd aan zijn geur. Deze moet namelijk fruitig zijn. In de geur dien je vers gemaaid groen gras, groene blaadjes of iets kruidigs te ruiken. Een andere eigenschap van goede olijfolie is de aanwezigheid van een bittere smaak, en een mate van scherpte in de afdronk. Bitterheid en scherpte duiden op de aanwezigheid van antioxidanten, de zogenaamde polyfenolen. Hiervan is wetenschappelijk bewezen dat ze bijdragen aan je gezondheid. De mate van fruitigheid, bitterheid en scherpte varieert per olijfolie. Dit is onder andere afhankelijk van de olijfsoort (cultivar) en het oogstmoment en bepaalt het smaakprofiel.

 

Onze 5 tips voor het herkennen en kiezen van een goede olijfolie lees je hier

Delicaat - Medium - Robuust; de 3 officiële smaakcategorieën van olijfolie

Bij het officieel proeven van olijfolie wordt bepaald wat de smaakcategorie is. Hierbij onderscheiden we Delicaat, Medium en Robuust. Bij Olicious geven  we bij elk product de smaakcategorie aan. Bij food pairing met olijfolie volg je in basis de smaak van je eten. Voor lichtere en milde voeding kies je een delicate olijfolie, en bij een robuustere maaltijd, bijvoorbeeld bij gegrild vlees of vette vis, kies je voor een robuuste olijfolie. Wil je een olijfolie die het meest veelzijdig is, kies er dan een uit de medium categorie.

 

Wil je meer weten over de smaakcategorieën lees dan hier verder.

Algemeen proefadvies

Let goed op de geur van de verschillende olijfolies en probeer deze te duiden. Wat ruik je? Ruik je groene geuren (gras, granny smith), kruidigheid of rijpere geuren (onrijpe banaan)

Let qua smaak op het mondgevoel (vet of fris), bitterheid, scherpte achter in de keel en hoe lang de afdronk blijft hangen.

 

Om te herkennen welk type olijfolie bij wel type eten past is het mijn suggestie alle olijfolies te proeven met:

 • Brood: wissel dit af mét en zónder zeezout en proef wat het effect is op de smaakbeleving in de mond
 • Cherrytomaatjes (evt aangevuld met andere rauwkost / komkommer): ontdek welke olijfolie wegvalt tegen de smaken van de rauwkost, welke er mooi mee samengaat en welke te overheersend is
 • Plakjes parmaham: besprenkel een plakje ham royaal met wat olijfolie. Zo ontdekt je hoe een robuuste olijfolie heel veel smaak toevoegt aan de ham. Het vette en zoute van de ham neutraliseren de bittere en scherpe tonen van de olie. Probeer uiteraard hetzelfde eens met een delicate olijfolie om het verschil te ervaren.

 

Olijfolie 1

Met deze olie van Antonio Roversi begon mijn avontuur olijfolie. Dit jaar maakte hij een uitstekende Blend die een IGP keurmerk kreeg. Dit brengt een extra strenge test op geur en smaak met zich mee. De olie wordt gekenmerkt door een wat rijpere geur heeft daarnaast de kenmerkende bittere en scherpe tonen, zonder dat ze overheersend zijn.

Een goede olijfolie voor iedere dag.

Proeftips:

 • Brood zonder zeezout
Uitverkocht

Olio del Carmine | Blend IGP Marche

€ 17,50 € 15,75
Uitverkocht

Olio del Carmine | Blend IGP Marche

€ 17,50 € 15,75

Deze medium fruitige blend van Frantoio, Leccino en Pendolino heeft een mooie balans tussen fruit, bitter en peperigheid. Met een zuurgraad van slechts 0,14% is dit een zeer hoge kwaliteit extra vergine olijfolie.

 

Deze olie is heel goed en veelzijdig voor dagelijks gebruik, bij brood, salades en pastas.

Met Antonio Roversi, juli 2022

Olijfolie 2

Deze  delicate olijfolie zal veel mensen aanspreken vanwege zijn niet uitgesproken bitterheid en scherpte. 

Proeftips:

 • Kropsla, ijsbergsla en groene bladsalades (voor rucola neem je liever een wat krachtigere, zoals olijfolie #5
 • Brood met of zonder zeezout
 • Lichte vissoorten
Uitverkocht

Guglielmi | Monogram Leggero

€ 17,95 € 13,46
Uitverkocht

Guglielmi | Monogram Leggero

€ 17,95 € 13,46

Gemaakt van een mix van olijfvariëteiten die bekend staan om hun zachte en ronde smaak. Monogram Leggero is een delicate olijfolie voor liefhebbers van harmonieuze smaken. Dankzij de blend van Leccino en Peranzana verrast Monogram Leggero door zijn zoetheid in de mond, waar de smaak van amandel en appel worden gecombineerd met het levendige parfum van Peranzana.

 

Super als brooddip, lichte vleessoorten en kazen en als basis voor dressings.

 

Meer Guglielmi

We bezochten Guglielmi tijdens de oogst en productie in November 2022. Rechts Saverio Guglielmi.

Olijfolie 3

Proeftips

 • Brood
 • Lichtere salades
 • Gebakken of gegrillde witte vis
Uitverkocht

Blend Verde 250 ml / 500 ml

€ 22,95
Uitverkocht

Blend Verde 250 ml / 500 ml

€ 22,95

 'Echt een heerlijke olie'

Deze delicate extra vergine olijfolie, gemaakt van een blend van Maurino, Verzola en Leccino olijven, en mechanisch geoogst in November heeft een aangename aromatische geur van groene appels en vers gemaaid gras.

De smaak is aangenaam zoet, heerlijk fris en fruitig en heeft een aangename lange afdronk met een subtiel pepertje.

 

Deze olie is heerlijk bij vrijwel alle bereidingen, maar in het bijzonder bij brood met zeezout, pasta, risotto, rauwe groente, salades, vis en zeevruchten en verse kaas.

 

Meer Palazzo di Varignana

Onze adoptieboom bij Palazzo di Varignana

Olijfolie 4

Francesco Agresti deed wat veel meer olijfoliemakers zouden moeten doen: vaarwel zeggen tegen traditie en het anders aanpakken. Van een eeuwenoude en met verwaarlozing bedreigde familieboomgaard maakt hij een biodynamische olijfgaard. Door radicaal te gaan snoeien, bestrijdingsmiddelen vaarwel te zeggen en zich volledig op de nieuwste inzichten en technologieën te richten maakt Francesco optimaal gebruik van zijn hooggelegen olijfgaard. Dit jaar bracht hij zijn olijfolie op de markt en maakte meteen internationaal indruk met de kwaliteit, getuige de vele gewonnen prijzen.

 

Van deze olijfolie is slechts 1500 liter geproduceerd en dit is met recht een pareltje te noemen.

 

Proeftips:

 • Brood met zeezout
 • Tomaat, mozzarella
 • Gegrilde tonijn
Topfavoriet bij klanten

Agresti 1902 | 501 Altitudo

€ 22,90
Topfavoriet bij klanten

Agresti 1902 | 501 Altitudo

€ 22,90

De fruitige geur stuift je tegenmoet. De 501 Altitudo is meervoudig bekroond met Internationale Awards in New York, Japan, Berlijn, Dubai en Italië.

De extra vergine olijfolie wordt gemaakt van een selectie van Itrana olijven van 501 eeuwenoude bomen in het ruige terrassenlandschap van de Colline Pontine in Lazio. De intensiteit is licht medium, met een subtiele bitterheid en licht spicy afdronk. Het mondgevoel is fris en reinigend. Een uitstekende begeleider van je dagelijkse maaltijd.

Francesco Agresti besloot een aantal jaren geleden een verwaarloosde familieboomgaard aan te pakken en stap voor stap om te vormen naar een biodynamisch bedrijf. De hoge ligging van de olijfgaard (400-550 m) zorgt voor een hoger aandeel aan antioxidanten in de olijfolie. Antioxidanten dragen bij aan een gezond lichaam doordat ze celveroudering kunnen afremmen, en bijdragen aan de voorkoming van o.a. kanker.

 

Als toepassing adviseren we salades, witte vis, tomaten, gegrillde tonijn, gegrillde zalm en om te dippen met brood.

De karakteristieke olijfgaard van Francesco Agresti ligt op steil terrein, waarop terrassen zijn aangelegd. De terrassen worden in stand gehouden door gestapelde stenen muren.

Olijfolie 5

De passie en toewijding van Costatino Solimando vind je terug in deze olijfolie. Een ode aan zijn grootvader, zijn grote inspirator. Costatino durft het aan te experimenteren, te ontwikkelen heeft een ongelooflijk nauwkeurig oog voor kwaliteit. Zo is de L'Oro di Angelo Picholine gemaakt. Slechts 200 liter produceerde hij, maar van geweldige kwaliteit!

Proeftips

 • Brood
 • Salades als rucola en op basis van tomaat
 • Gebakken of gegrillde witte vis
Uitverkocht

Solimando | L'Oro di Angelo Picholine

€ 22,50
Uitverkocht

Solimando | L'Oro di Angelo Picholine

€ 22,50

Een bekroonde en zeer harmonieuze extra vergine olijfolie uit de robuuste categorie. Costatino Solimando doet het net een beetje anders in Puglia door olijfsoorten te cultiveren die niet specifiek regionaal zijn. De Picholine is fris en geurig in de neus met duidelijke groene tonen van blaadjes en vers gemaaid groen gras. Bitterheid en scherpte zijn aanwezig en dat maakt het een fijne intense olijfolie.

 

Begeleider van salades, vis, zeevruchten, brood, lichte vleessoorten en (room)ijs.

 

Meer Solimando

Mark en Costatino Solimando in zijn olijfgaard (november 2022)

Olijfolie 6

Een geweldige olijfolie van Visconti. Gemaakt van 100% Peranzana olijven met een typische grasgroene geur en robuuste smaak. Met zowel een Slowfood Presidio als een gouden keurmerk van het olijfolie instituut. Daarmee behoort hij tot de best 5% olijfolies uit de EU.

Proeftips:

 • Brood met zeezout
 • Vette vissoorten
 • Bavette en ander rood vlees van de BBQ
 • Smaakmaker in soepen
 • In je yoghurt of kwark tijdens het ontbijt

Slow Food Presidio - een erkenning voor Italiaans erfgoed, duurzaamheid en inheemse olijfbomen van minimaal 100 jaar oud

Gouden keurmerk van het Olijfolie Instituut - De Monocooltivar behoort hiermee tot de beste 5% olijfolies in de EU.

Deze Peranzana olijfolie is gemaakt van met de hand geoogste Peranzana olijven van minimaal 200 jaar oude bomen uit Torremaggiore in Puglia. De geur is fris en grassig. De Peranzana olijven zijn bijzonder omdat ze slechts in een klein microklimaat in Alta Daunia in het noorden van Puglia groeien. Ergens anders is het bijna onmogelijk de bomen te laten groeien en olijven te laten geven.

 

Deze olie is heerlijk bij salades, groenten, brood, vleesgerechten en alle vissoorten

 

Meer Visconti

Luigi Visconti en Mark tijdens de oogst in November 2022

Olijfolie 7

Een frisse olijfolie met citroen waarbij de citroenen met de olijven mee geperst werden.

Proeftips:

 • Proef deze olijfolie niet puur of met brood, maar:
 • Door salades en rauwkost
 • In combinatie met vis
 • Besmeer een dikke snee brood met ricotta, daarop avocado en wat peper en zout. Besprenkel met deze olijfolie. We hebben hier een heerlijk recept voor.
Uitverkocht

Guglielmi | Limone

€ 13,95 € 10,00
Uitverkocht

Guglielmi | Limone

€ 13,95 € 10,00

Aromatische citroen olijfolie. Deze olijfolie wordt verkregen door citroenen mee te persen met de olijven. De etherische olie uit de citroenschillen mengt met de olijfolie en geeft een mooie frisse smaak.

 

Heerlijk bij salades, vis, rauwkost, avocado

 

Meer Guglielmi

Olijfolie 8

Voor wie niet van uitgesproken bitter of peperig houdt, maar wel van fruitig. De Rosciola olijf is een cultivar die alleen in Le Marche voorkomt. Hij is lekker fruitig en ietwat zoet. Een aangenaam maar niet dominant pepertje. De geur doet denken aan grapefruit.

Proeftips:

 • Caprese salade (tomaat en mozzarella)
 • Salades, visgerechten
 • Lichtere vleessoorten

Voor wie niet van uitgesproken bitter of peperig houdt, maar wel van fruitig. De Rosciola olijf is een cultivar die alleen in Le Marche voorkomt. Hij is lekker fruitig en ietwat zoet. Een aangenaam maar niet dominant pepertje. De geur doet denken aan grapefruit.

 

Deze olie is ideaal voor salades of als basis voor een dressing. Erg lekker is hij bij Carpaccio van vers rundvlees, en bij zalm- of tonijntartaar of licht gegrillde tonijn.

 

Meer Conventino

Uitverkocht

Guglielmi | Basilico

€ 13,95 € 10,00
Uitverkocht

Guglielmi | Basilico

€ 13,95 € 10,00

Olijfolie met de heerlijke aromatische geur van verse basilicum. Verkregen door het meepersen van verse basilicum met de olijven.

 

Gaat goed samen met tomaat, caprese, pasta's, pizza en rauwkost

 

Meer Guglielmi


Vragen?

Mocht je na het proeven van de olijfolies nog vragen hebben, of zit er geen olijfolie bij die aan jouw smaak voldoet, neem dan contact op. Dan gaan we samen nog even op zoek naar iets dat bij je past. Je bereikt ons via telefoon, whatsapp en e-mail.