De beste olijfolie ter wereld 2024

beste olijfolie ter wereld | de 501 won vele prijzen

Maar liefst 12 extra vergine olijfolies uit ons assortiment behoren tot de beste olijfolies ter wereld. Met gouden awards in New-York, Dubai, Japan, Italië en Nederland! Daar zijn wij, samen met onze olijfoliemakers, ontzettend trots op.

 

De beste olijfolie kan alleen gemaakt worden met heel veel kennis, de juiste landbouwpraktijken en hypermoderne productiemethoden. Dat vergt jaren aan onderzoek en hoge investeringen. En uiteraard een portie geluk. Olijfolie blijft immers een 100% natuurproduct. Een droog oogstjaar kan er zomaar voor zorgen dat je olijfolie niet de beste is. Het is elk jaar opnieuw spannend of de olijfolies die wij geselecteerd hebben in de prijzen vallen. De meeste competities vinden namelijk pas plaats nadat onze voorraad nieuwe oogst al minimaal één keer is aangevuld. 

Deze olijfolies horen in 2024 bij de beste olijfolies ter wereld

Door zelf te selecteren op maar liefst 14 kwaliteitsaspecten kunnen we vaak al inschatten dat we met de beste olijfolie te maken hebben. Van het oogstjaar 2023/24 werden maar liefst 12 van onze olijfolies bekroond met gerenommeerde internationale awards en maar liefst 3 met een nationaal keurmerk van het Olijfolie Instituut.

Waar koop je de beste olijfolie ter wereld?

Wil je goede olijfolie kopen dan ga je naar de speciaalzaak. Maar liefst 74% van alle extra vierde olijfolies in de supermarkt voldoet niet aan de eisen. Bij een speciaalzaak als Olicious weet je zeker dat alle olijfolies volgens strenge eisen getest zijn. En bovendien koop je bij een specialist.

Let dus altijd op het volgende:

✅ koop bij een speciaalzaak met kennis van zaken

✅ extra vergine olijfolie uit de supermarkt voldoet vaak niet aan de eisen

✅ vraag eventueel naar achtergrondinformatie over de olijfboer

De beste olijfolie ter wereld bestaat niet...

Maar wat betekent dat nu, de beste olijfolie? De beste olijfolie ter wereld word je namelijk niet zomaar, want daarvoor moet je meedoen aan competities waarbij de olijfolie kwaliteit beoordeeld wordt. Het aantal competities is enorm en de reputaties ervan variëren. En door die veelheid aan competities zijn er ook veel winnaars. De meeste competities hebben zelfs niet één beste olijfolie, maar meerdere, in de regel met gouden, zilveren of bronzen awards. 

 

Één feit staat als een paal boven water: er is geen enkele olijfolie officieel benoemd als dé beste olijfolie ter wereld.

 

Toch zijn er voldoende olijfolies die met recht bij de beste olijfolies ter wereld horen. Dat is dankzij  een behoorlijk aantal competities waarop we mogen vertrouwen. Er is zelfs een organisatie die weer een ranglijst maakt van de competities en ook kijkt naar welke olijfolies in meerdere competities de meeste punten verdienen. Italiaanse olijfolies hebben daarin (in 2023) de meeste punten vergaard.

 

De competities waaraan wij de meeste waarde hechten zijn:

NYIOOC - New York

Japan Olive Oil Prize - Japan

Gambero Rosso - Italië (de 'Michelin-gids' voor olijfolie

FLOS OLEI - Italië (dit is niet echt een competitie, maar een gids die de beste olijfolie beschrijft op basis van een groot aantal aspecten)

Leone d'Oro - Italië

 

En dan is er nog het Olijfolie Instituut. Dat is geen competitie maar een keurmerkorganisatie. Olijfolie wordt daarbij gekeurd volgens de internationale methodes van het International Olive Council. Met een elektronische 'neus' wordt eerst onderzocht of de olijfolie vrij is van 'defecten'. Defecten zijn fouten in de olijfolie die veroorzaakt worden door o.a. oxidatie en fermentatie. Als de olijfolie vrij is van defecten wordt hij nog eens door een onafhankelijk proefpanel beoordeeld. Het resultaat is een gouden, zilveren, bronzen of wit keurmerk. Wij accepteren alleen de beste olijfolie met een gouden en zilveren keurmerk. Met een van deze keurmerken weet je zeker dat je met de beste kwaliteit extra vergine olijfolie van doen hebt.

 

Lees hier meer over onze olijfolies met een keurkmerk van het Olijfolie Instituut

 

De beste olijfolie in 2024 betekent niet dat je ook de beste bent in 2025.

Ben je in één van de competities, bijvoorbeeld de New York International Olive Oil Competition, beoordeeld als een van de beste olijfolies ter wereld dan is dat geen garantie voor het jaar erna. Net als bij wijn zijn de klimatologische omstandigheden waaronder de olijven groeien van sterke invloed op de kwaliteit. Producenten die schermen met awards van jaren geleden verkopen dan ook gebakken lucht. De beste olijfolie kun je alleen beoordelen op basis van de actuele oogst. Een goede olijfoliemaker is er natuurlijk wel mee begaan dat hij zelfs in de meeste uitdagende jaren een goede olijfolie kan maken. Dit kan alleen maar door dagelijks in de olijfgaarden te zijn, op de juiste manier te snoeien en -liefst organisch- ziektes en bijvoorbeeld olijfvliegen te bestrijden.

Hoe wordt de kwaliteit van de beste olijfolie bepaald?

Bij een (internationale) competitie gaat dat als volgt. Producenten leveren samples in, die onder een panel van proevers verdeeld worden. Het panel beoordeelt de olijfolies op geur en smaak en volgt daarin een bepaalde aanpak om punten te vergeven. De resultaten worden met elkaar vergeleken en als deze dicht genoeg bij elkaar liggen is de score geldig en wordt er vaak een gouden, zilveren of bronzen award uitgegeven. Op de kennis en kunde van het panel mag je als consument vertrouwen. Dat zijn mensen met passie voor en kennis van hun vakgebied. De status van de award is dan ook serieus. 

Moet je persé de beste olijfolie ter wereld kopen?

Nee! Omdat er geen officiële beste olijfolie ter wereld bestaat heb je gelukkig veel keuze. Met de volgende tips koop je gegarandeerd goede olijfolie:

  • Beoordeel zelf de kwaliteit door te ruiken, te proeven en het etiket te lezen. Lees hier meer daarover
  • Neem een olijfolie die je zelf lekker vindt. Doe hier de test om jouw smaakprofiel te bepalen
  • Koop bij een specialist en laat je adviseren. Je mag Mark bij Olicious altijd bellen, appen of mailen.
  • Skip de olijfolie uit de supermarkt. Uit onderzoek is gebleken dat maar liefst 74% van de extra vierge supermarkt olijfolies niet voldoet aan de kwaliteitseisen.
Aandacht voor de olijfgaard geeft de beste olijfolie