Verse olijfolie!

kan olijfolie bederven | Olicious

Verse olijfolie is gearriveerd

In November bezochten we diverse olijfolieproducenten in Puglia en proefden we hun verse olijfolie. Echt 'vers van de pers'. Het is elke keer weer bijzonder om in de hectische oogsttijd meegenomen te worden naar de perserijen en naar de olijfgaarden. Het proces van olijf naar verse olijfolie moet snel gaan. De boeren doen er alles aan om bederf door fermentatie of oxidatie te voorkomen en de beste olijfolie als eindproduct te realiseren.

Nieuwe oogst olijfolie is steeds meer beschikbaar

Inmiddels is het januari en heeft de nieuw geoogste olijfolie kunnen rusten en decanteren. Daarbij zijn de laatste restjes vruchtvlees naar de bodem van de tanks gezakt, en is de olie met een laatste filtering gereed gemaakt worden voor botteling. We krijgen steeds meer van de nieuwe oogst binnen. 

Hoe herken je verse olijfolie?

Daarvoor moet je even ruiken. Een goede olijfolie ruikt naar groen gras, groene blaadjes, appel of kruiden. Als je dit ruikt dan weet je dat je olijfolie vers en goed is. Je kan het ook herkennen aan het etiket. Een goede olijfolieproducent vermeldt namelijk het oogstjaar. Het is dan ook aan te raden altijd een verse olijfolie van het meest recente oogstjaar te kopen. Op die manier ben je vrijwel zeker van kwaliteit. Bij Olicious hebben we de olijfolie getest op 14 criteria. Hiermee ben je zeker van de meest verse en beste kwaliteit olijfolie.

Deze olijfolies zijn weer volop beschikbaar

Hoe lang blijft olijfolie vers?

In een donkeren en afgesloten fles kan olijfolie redelijk lang bewaard worden. Soms tot wel 2 jaar. Eenmaal geopend is het verstandig de olijfolie binnen een week of 8-10 te gebruiken. Onder invloed van lucht verliest hij zijn versheid.

 

Meer weten? Lees hier...

Veelzijdige olijfolie

Omdat verse olijfolie zo veelzijdig is, is het een essentieel ingrediënt in veel traditionele keukens, waaronder die van Italië, Spanje en Griekenland. Probeer het eens uit in je eigen keuken en ontdek hoe het je gerechten een extra smaakboost kan geven. Kies voor verse olijfolie voor een gezonde en smaakvolle toevoeging aan je dagelijkse maaltijden.

UNO.7, een pareltje uit Cilento

Met het vinden van goede en lekkere olijfolie zijn we dagelijks bezig. Maar soms loop je per toeval tegen iets heel goeds aan. Dit was het geval op vakantie in Cilento, waar we op onze Agriturismo een parel van een olijfolie vonden: De UNO.7 (uno punto sette).

Lees meer »

6 tips om een goede olijfolie te herkennen

Hoe kies je de beste olijfolie? En hoe weet je dat je een goede kwaliteit olijfolie kiest? Begin in ieder geval altijd met een extra vergine olijfolie. Dat is olijfolie van de beste kwaliteit, op een mechanische wijze gemaakt en vrij van smaak- en geurafwijkingen. 

Lees meer »

Smaakprofielen olijfolie

Olijfolie is een enorme smaakmaker en kan -mits juist toegepast- echt iets toevoegen aan je gerecht. Officieel zijn er 3 categorieën, namelijk delicaat (of mild), medium en robuust. Als je onze website al eens bezocht hebt, is je vast opgevallen dat we bij elk product vermelden in welke categorie de olijfolie valt. Als je de kenmerken van deze categorieën kent dan wordt olijfolie kopen een stuk makkelijker. We leggen het graag aan je uit.

Lees meer »