• Italiaanse olijfolie direct van de makers
  • Persoonlijke selectie van de beste kwaliteit
  • Thuisbezorgd
  • Wij helpen je een keuze te maken

Is olijfolie gezond?

Eetlepel Olijfolie Gezond | Olicious

Op deze manier is olijfolie gezond

2 eetlepels olijfolie per dag is gezond

Naar de gezondheidsvoordelen van olijfolie wordt veel wetenschappelijk onderzoek gedaan. In hoeverre is olijfolie gezond? Inmiddels is bewezen dat het gebruik van olijfolie helpt bij het voorkomen van hart- en vaatziektes, alzheimer en kanker. Bovendien draagt het bij aan de verlaging van Cholesterol.

 

De EFSA (European Food Safety Authority) heeft een gezondheidsclaim voor olijfolie gedefinieerd. Daaruit blijkt dat het consumeren van 2 eetlepels (20 gram) extra vergine olijfolie per dag bijdraagt 'tot de bescherming van bloedvetten tegen oxidatieve stress'. Uiteraard dient de extra vergine olijfolie dan bij consumptie het juiste gehalte aan polyfenolen te hebben, namelijk minimaal 250 mg / kg*

 

Deze Europese voedselveiligheids autoriteit geeft onafhankelijk wetenschappelijk advies over risico's die gerelateerd zijn aan voedsel. Ze geeft dus ook de gezondheidsclaims uit.

 

Vraag vrijblijvend naar het polyfenolengehalte van onze olijfolies, die vrijwel allemaal direct na de oogst aan deze waarde voldoen.

Hoe eet je twee eetlepels olijfolie voor je gezondheid?

Blijf gezond met extra vergine olijfolie met deze suggesties.

 

✔️ Doe twee eetlepels robuuste olijfolie door je (ontbijt)yoghurt of kwark. 

✔️ Lunch met wat rauwkost en doe daar twee eetlepels medium olijfolie doorheen met wat peper en zout

✔️ Maak je gebakken aardappels, pasta of groenten af met twee eetlepels extra vergine olijfolie.

 

 

EU gezondheidsclaims olijfolie

De EFSA (European Food Safety Authority) houdt zich bezig met wetenschappelijk onderzoek naar voedsel en heeft een tweetal voedingsclaims gedefinieerd over de gezondheid van olijfolie.

1. De EFSA gezondheidsclaim over Polyfenolen in olijfolie

Polyfenolen uit olijfolie dragen bij tot de bescherming van bloedvetten tegen oxidatieve stress.

 

De claim mag alleen worden gebruikt voor olijfolie die ten minste 5 mg hydroxytyrosol en derivaten daarvan (bv. oleuropeïnecomplex en tyrosol) per 20 g olijfolie bevat. Om de claim te dragen moet informatie aan de consument worden verstrekt dat het gunstige effect wordt verkregen bij een dagelijkse inname van 20 g olijfolie.

Hoeveel polyfenolen moet olijfolie bevatten om aan de EU gezondheidsclaim te voldoen?

 

Om aan de bovenstaande gezondheidsclaim te moeten voldoen is het noodzakelijk dat olijfolie minimaal 250 mg/kg aan polyfenolen bevat. Dit gehalte aan polyfenolen wordt door een een gecertificeerd laboratorium bepaald wanneer de producent daar zijn monsters ter analyse aanbiedt. Het is belangrijk om te weten dat het aandeel polyfenolen over tijd daalt, o.a. door oxidatie van de olijfolie. In de regel is het zo dat een extra vergine olijfolie stabieler is en minder snel oxideert als het gehalte aan polyfenolen hoog is, bijvoorbeeld rond de 500. Als je een dergelijke extra vergine olijfolie van het meest recente oogstjaar koopt en ook binnen enkele maanden consumeert dan is de kans het grootst dat je profiteert van de gezondheidsvoordelen die in de EFSA gezondheidsclaim staan beschreven.

 

Een olijfolie die op het moment van consumptie minimaal 250 mg/kg aan polyfenolen bevat voldoet aan de EU gezondheidsclaim*.

 

*Download de berekening hieronder.

Olicious EFSA EU Gezondheidsclaim Olijfolie
PDF – 181,4 KB

Voorbeeld van het aandeel polyfenolen

Deze olijfolies hebben meer dan 250 mg/kg polyfenolen

 

Bijna al onze olijfolies (uitzondering: de olijfolies voor bakken- en braden) hebben ruim voldoende polyfenolen om aan de gezondheidsclaim te voldoen. Onderstaand een suggestie van de olijfolies met het hoogste aandeel aan polyfenolen.

2. De EFSA claim over onverzadigde vetten in olijfolie

 

De vervanging van verzadigde vetten door onverzadigde vetten in de voeding draagt bij tot de instandhouding van normale cholesterolgehalten in het bloed.

 

De claim mag alleen worden gebruikt voor levensmiddelen met een hoog gehalte aan onverzadigde vetzuren, zoals bedoeld in de claim RIJK AAN ONVERZADIGDE VETTEN, zoals vermeld in de bijlage bij Verordening (EG) nr. 1924/2006.

Olijfolie rijk aan onverzadigde vetten

De claim dat een levensmiddel rijk aan onverzadigde vetten is, is alleen toegestaan als aan de volgende voorwaarden is voldaan:

  • ten minste 70 % van de in het product aanwezige vetzuren is afkomstig van onverzadigde vetten; én
  • de onverzadigde vetten leveren meer dan 20 % van de energie van het product.

Bron: NBC

Samenstelling vetten in olijfolie

Extra vergine olijfolie bevat 81% onverzadigde vetten en heeft de volgende samenstelling aan vetten per 100 ml. Deze leveren 81% van de energie van het product.

Vetten Hoeveelheid per 100 gram olijfolie
Totaal 92 gram
Waarvan:
Verzadigd 14 gram
Onverzadigd 78 gram (81%)

Wil je olijfolie gebruiken voor je gezondheid, let dan op de volgende dingen:

 

✔️ Gebruik altijd extra vergine of extra vierge olijfolie want dit is de hoogste kwaliteit

✔️ Vraag bij je leverancier om een rapport van het gehalte aan polyfenolen

✔️ Een olijfolie met een polyfenolen gehalte van minimaal 250 mg/kg is in lijn met de gezondheidsclaim

✔️ Bouw het gebruik van extra vergine olijfolie in in je levensritme. Vervang bijvoorbeeld boter door olijfolie

 

Op deze manier is extra vergine olijfolie gezond voor je lijf.


«   »