Trespaldum

Francesco Mastrangelo | Parel | Molise

Kaart_Lazio_Olicious

Een dorp en een unieke olijfsoort

Francesco Mastrangelo Trespaldum

Francesco Mastrangelo

De onontdekte regio Molise is de culinaire schatkamer van Italië . Voor liefhebbers van lekker eten biedt Molise een betoverende ervaring. De regio is grotendeels onbekend bij het grote publiek. Je vindt er schilderachtige dorpjes temidden van glooiende heuvels en ongerepte natuur, waar de traditionele Italiaanse keuken tot leven komt met heerlijke pasta's, lokale kazen en ambachtelijke wijnen.

 

Het dorp Mafalda en haar directe omgeving is het terroir van Trespaldum. Een mix van passie voor extra vergine olijfolie en liefde voor de diepgewortelde familietraditie met een onophoudelijke toewijding aan de natuur. 

 

Zoals op steeds meer plekken in Italië pakt de jonge generatie het anders aan. Aandacht voor kwaliteit, investeringen in technologie en een scherp oog voor duurzaamheid.

 

En dat uit zich in de bijzonder hoge kwaliteit van de olijfolies van Trespaldum. Én een olijfsoort waaraan Francesco zelf een naam mocht geven: de Gentile di Mafalda.

 

Wat bleek namelijk? Op de gronden van de Familie Mastrangelo groeit een olijfsoort met een uniek DNA.  In 2014 bleek na analyse dat deze soort niet verwant was aan andere soorten en een DNA profiel had dat nergens anders voorkwam. Enkele jaren later werd deze olijfsoort erkend als 19e soort die binnen de regio Molise voorkomt. En Francesco mocht er zelf een naam aan geven. Dat werd Gentile di Mafalda. Naar het dorp waarin hij groeit.

 

In mei 2017, tijdens het 15e ASSAM International Event of Single Varietal Oils in de regio Marche, werd de Gentile di Mafalda cultivar bekroond als een nieuwe autochtone variëteit.

De Gentile is iets speciaals.
Naast zijn speciale smaak, waardoor hij bij elk gerecht past, is het voor mij ook een speciale olie op persoonlijk vlak.
Deze cultivar groeit namelijk alleen in mijn dorp, Mafalda.
In 2014 was ik er persoonlijk bij betrokken om het genetische profiel [van de olijfsoort] te laten analyseren door de CNR in Perugia. Daaruit bleek dat er geen variëteiten waren met deze kenmerken.
In 2017 werd deze olijfsoort erkend als de 19e cultivar uit Molise waaraan ik persoonlijk de naam 'Gentile di Mafalda' kon geven, ter ere van mijn grondgebied.

Francesco Mastrangelo

Gentile di Mafalda

✅ Unieke olijfsoort die je alleen in Mafalda vindt

✅ Veelzijdig inzetbaar

✅ Geurend naar tomaat, appel en kruiden

 

De Gentile die Mafalda is een historische cultivar die alleen groeit in de gemeente Mafalda, met een genetisch profiel dat volledig verschilt van de variëteiten uit Molise en de naburige regio's. 


De geur van de Gentile neemt je mee naar de lente in de landelijke heuvels van Midden-Italië: een explosie van parfums, witte bloemen, een vleugje tomatenbladeren en distel. Verder herken je een zoete noot in de smaak met een lichte hint van wit fruit en groene appel. Op het einde is er een aangenaam vleugje vers gras, dat de mond schoon achterlaat.

De pittige en bittere noten die typisch zijn voor deze cultivar passen goed bij de evenwichtige scherpe noot. Een fruitig en vleiend karakter met een ronde smaak die perfect past bij  verschillende gerechten.

De olijfgaarden

Olijfgaarden trespaldum

Francesco werkt samen met olijfboeren uit de dorpen rondom Mafalda. Daar selecteert hij de beste olijven die hij vervolgens met zijn eigen olijven combineert.

 

Het familiebedrijf heeft 21 hectare land met olijfgaarden (leccino, leccio del corno, gentile di mafalda, ascolana tenera, coratina en pendolino).

 

De oogst vindt machinaal plaats waardoor  de oogsttijd verkorten wordt en de olijven snel naar de eigen molen gebracht kunnen worden. Daar worden ze direct verwerkt. 

Voor de verschillende olijfolies worden de volgende olijfsoorten gebruikt:
- Gentile di Mafalda is een monocultivar;
- Blend BIO: leccino en pendolino;
- Mastrangelo selectie, intenso: leccio del corno, ascolana en coratina

 

De hoge kwaliteit is het resultaat van een zorgvuldige en selectief oogsten en nauwkeurigheid tijden de hele oogst. De oliën worden geselecteerd en geblend op basis van hun geuren).

Olijven reinigen Trespaldum

Duurzaamheid

Oogstmachine Trespaldum

Voor de maakt Francesco gebruik van hernieuwbare energie. De oliemolen van Trespaldum wordt gevoed door zonnepanelen voor de productie van elektriciteit en door een kleine biomassacentrale voor de verwarming van zowel het water als het gebouw.

 

Francesco: "We geven echt om de natuur en haar vruchten, daarom zijn we altijd op zoek naar alternatieve methoden die zorgen voor hoge productkwaliteit met respect voor het milieu. Klanten verwachten van ons kwaliteit, hygiëne, eerlijkheid, en stiptheid. Deze eigenschappen zijn de hoekstenen van onze bedrijfsmissie."

 

Het bedrijf wordt volledig omgebouwd naar biologische landbouw. "Het is een bewuste en belangrijke keuze om ons te richten op de gezondheid en het welzijn van mensen," zegt Francesco hierover.

Landgoed van Trespaldum

Het landgoed van Trespaldum

Fles Gentile di Malfada

Gentile di Mafalda, de unieke olijfsoort die Francesco ontdekte

Techniek

Een zeer innovatieve machine die geen eindafscheiders nodig heeft en is uitgerust met een nieuw en gepatenteerd systeem om olie op te vangen met een "centripetale pomp". Dit systeem maakt een "zachte terugtrekking" mogelijk zonder de olie te schudden, wat een kwaliteitsverbetering met zich meebrengt. Zo behoudt de olie zijn organoleptische eigenschappen. De verzamelde olie is perfect schoon en vrij van onzuiverheden; ze is dikker, ondoorzichtiger en geuriger en elk type olijf kan specifiek verwerkt worden.

Trespaldum olijfoliemolen

Francesco Mastrangelo is een getalenteerd olijfoliemaker van de nieuwe generatie. Hij heeft het in de vingers. Van teelt tot de inzet van de nieuwste technologie om de beste olie te maken. De fraai gekozen flessen en designs laten nog maar eens zijn aandacht voor details zien.

 

Met grote dank aan Arno en Greetje die mijn in een heel enthousiaste e-mail over Trespaldum vertelden en me in contact hebben gebracht met Francesco.

Advies nodig?

Twijfel je over wat je zelf lekker vindt? Bel, App of mail dan even, dan bepalen we samen wat het beste bij jou past.

olicious | quattrociocchi Logo