UNO.7, een pareltje uit Cilento

Met het vinden van goede en lekkere olijfolie zijn we dagelijks bezig. Maar soms loop je per toeval tegen iets heel goeds aan. Dit was het geval op vakantie in Cilento, waar we op onze Agriturismo een parel van een olijfolie vonden: De UNO.7 (uno punto sette).

UNO.7 olijfolie van La Petrosa | Olicious Italiaanse olijfolie

Volledig biologisch

De Agriturismo waar we tijdens onze vakantie in Cilento bivakkeerden is volledig gericht op biologische producten, van vlees tot kazen, groenten, fruit en antieke graansoorten. Op een kleinschalige manier wordt hier volledig biologisch en regeneratief gewerkt. Rondstruinend in het kleine winkeltje viel mijn oog op de flesjes extra vergine olijfolie met een in het oog springend groen label. Ik knoopte een Italiaans gesprek aan en al snel ontdekte ik het verhaal achter de UNO.7. Uno-punto-sette - één-punt-zeven verwijst naar de 1700 olijfbomen die op het domein van de agriturismo zijn aangeplant. De cultivars zijn voornamelijk Frantoio en een klein deel van de lokale Pisciottano.

Prijswinnaar

Tijdens het diner 's avonds proefden we de olijfolie. Wát een heerlijkheid! Ik ging wat verder snuffelen en ontdekte dat de UNO.7 is opgenomen in de Oli d'Italia gids van Gambero Rosso, een toonaangevende gids waarin de betere Italiaanse olijfolie wordt beoordeeld. Gambero Rosso beoordeelt de UNO.7 met 'due folie rosse' (2 rode blaadjes), en dat is de op één na hoogste erkenning die deze gids geeft.

Oli d'Italia van Gambero Rosso | Olicious Italiaanse olijfolie

De toonaangevende Gambero Rosso gids voor de beste olijfolie uit Italië

Heerlijk

Bij het openen van een fles UNO.7 olijfolie komt je een heerlijk frisse, groene en grasachtige geur tegenmoet, hét teken van de versheid en kwaliteit van een goede olijfolie. In de geur vind je verder ook groene appel, en de typische kruidigheid van tomatenblad. De smaak is zeer fruitig. In tweede instantie proef je een licht bittertje, hints van groene amandel en artisjok en hij heeft een medium spicy afdronk die lang blijft hangen. Als extra teken van een goede olijfolie voelt hij niet vet aan. Een zeer verleidelijke begeleider van bruschetta met verse tomaat, licht gegrild vlees, maar ook zachte kazen als ricotta en mozarella.

Een goed verzorgde olijfgaard

Een wandeling door de olijfgaard van de Agriturismo gaf een goed beeld van de aandacht voor de planten. Perfect rijpende olijven en geen tekenen van door olijfvliegen of andere invloeden beschadigde olijven. De bomen zijn duidelijk netjes gesnoeid met oog op een mechanische oogst en tussen de bomen was alles netjes verzorgd.

De pups uit de buurt vegezelden ons in de olijfgaard | Olicious Italiaanse olijfolie

We werden vergezeld door de boerderijpups

De Frantoio olijfbomen voor de UNO.7 olijfolie | Olicious Italiaanse olijfolie

In de olijfgaard

Gemaakt door een zeer getalenteerde olijfoliemaker

Wat ik verder ontdekte is dat deze goede olijfolie is gemaakt door de zeer getalenteerde Massimo Ambrosio. Ik zie deze man als de Beethoven, de Sergio Herman, de Hans van Wolde of Jonnie Boer onder de olijfoliemakers. In zijn hoofd componeert hij een symfonie van geur en smaak op basis van de kenmerken van de olijfsoorten. Deze symfonie voert hij tot in perfectie uit met misschien wel de beste en meest moderne instrumenten die er bestaan. Massimo bespeelt zijn machines met zoveel liefde, passie en kennis zoals André Rieu zijn Stradivarius én het Johan Strauss orkest erbij. Met briljantie als resultaat. 

Pareltjes

Pareltjes zijn bijzondere olijfolies die we soms toevallig tegenkomen, of die een bijzonder verhaal of een extreem hoge kwaliteit hebben. We hebben ze slechts in een zeer beperkte hoeveelheid beschikbaar. Alle pareltjes zijn met liefde gemaakt in Italië en met liefde door ons gekozen. Als onze klanten de pareltjes net zo waarderen als wij nemen we ze wellicht -na de nieuwe oogst- op in ons assortiment. Áls ze dan nog net zo lekker zijn.

OP = OP

Van de UNO.7 mochten we een kleine hoeveelheid flessen mee naar Nederland nemen. De prijs / kwaliteit van deze goede olijfolie is ongekend. Dit pareltje vind je nu tijdelijk in onze shop maar let op: OP=OP

Ben jij net zo enthousiast over deze olijfolie als wij? Dan vind je hem wellicht vanaf het nieuwe oogstjaar in de winkel. Laat het ons weten!