Licht pittige zoete aardappelsoep

Romige maaltijdsoep

 

Deze licht pittige en romige maaltijdsoep past echt perfect bij de herfst 🍂. Maak een grote portie en vries hem in voor later. Lekker makkelijk voor als je weinig tijd hebt. Maak de soep af met een drizzle robuuste olijfolie.

Bereidingstijd: 45 minuten 

 

Dit heb je nodig

Voor 6 personen

Staafmixer

 

  • 1 kg oranje zoete aardappel
  • 2 rode paprika's
  • 2 grote uien
  • 1 rode peper
  • 2 tenen knoflook
  • 3 cm gember
  • 1,5 liter bouillon (kip en/of groente)
olicious | zoete aardappelsoep met extra vergine olijfolie
  • 1/2 theelepel Kurkuma
  • 2 theelepels Kerriepoeder of Curry Madras (Jonnie Boer)
  • Kokosmelk naar smaak
  • Koriander
  • Klein potje creme fraiche
  • Pompoenpitten
  • Rode peperkorrels

 

Voor de crouton:

1 snee witbrood

 

Robuuste extra vergine Italiaanse olijfolie om de soep af te maken:

De olijfolie geeft een heerlijk fruitige smaak af die perfect matcht met de soep.

Bereiding

 

Schil de aardappelen en snijd in blokjes van ca 2x2 cm

Snijd de paprika en ui in grove stukken.

Verwijder de zaadlijsten en snijd de rode peper in plakjes. Wil je een iets pittigere soep, verwijder dan de zaadlijsten niet of maar voor de helft..

Schil de gember en snijd in plakjes.

Pel de knoflook en snijd in plakjes

olicious | romige zoete aardappelsoep met extra vergine olijfolie

Neem een grote soeppan en laat deze goed heet worden. Doe dan twee eetlepels extra vergine olijfolie in de pan en voeg de uien toe. (door in deze volgorde te werken verbrand je de olijfolie niet, zie ook ons artikel over bakken in olijfolie)

Fruit de uien op middelhoog vuur in ca 3 minuten glazig. Voeg dan de knoflook, gember en rode peper toe en bak 2 minuten mee. Let op dat de knoflook niet verbrandt.

Voeg 1/2 theelepel kurkuma en 2 theelepels kerriepoeder of curry madras toe en bak deze even mee. Voeg dan de paprika toe bak 3 minuten mee op middelhoog vuur.

 

Zet het vuur hoger en doe de zoete aardappel erbij en roer door.

Voeg dan 1,5 liter bouillon toe. Je kan ook heet water toevoegen en de bouillonblokjes erbij doen. Breng dit aan de kook en kook totdat de aardappelen gaar zijn en ze een beetje uit elkaar vallen.

Pureer de soep met de staafmixer

Proef de soep en voeg naar smaak peper en zout toe. Maak de soep romiger en milder met een scheut kokosmelk.

 

Crouton

Verwijder de korsten van het brood en rooster dit in de broodrooster. Snijd daarvan een langwerpige crouton.

 

Serveren

 

Serveer de aardappelsoep met korianderblaadjes, de crouton, pompoenpitten, rode peperkorrels en wat creme fraiche en besprenkel rijkelijk met de extra vergine olijfolie.

 

Buon Appetito!

Tip:

Ideaal als food prep. Maak een flinke hoeveelheid op een druilerige herfstdag en eet hem 1 of 2 dagen later. De smaken mengen dan nog beter en je soep wordt nog lekkerder. Je kan hem ook heel goed invriezen.