Olijfolie met veel polyfenolen
Extra vergine olijfolie mag niet zomaar gezond genoemd worden. Hoewel de wetenschap heel veel gezondheidsvoordelen aan olijfolie toeschrijft staat de EU maar een officiële claim toe, onder de volgende voorwaarden
- Alleen de EFSA relevante polyfenolen hydroxytyrosol en zijn derivaten (zoals oleuropeïne-aglyconen en tyrosol) tellen mee.
- Olie moet bij consumptie minstens 250–300 mg/kg van deze stoffen bevatten
- De claim mag alleen gebruikt worden als dit met een erkende analysemethode is vastgesteld

Olijfolie die aan de EFSA health claim voldoet
Wat is de EFSA health claim voor polyfenolen in olijfolie?
De European Food Safety Authority (EFSA) heeft op basis van wetenschappelijk bewijs een officiële gezondheidsclaim opgesteld die specifiek voor polyfenolen in olijfolie geldt:
"Olijfoliepolyfenolen helpen bij het beschermen van bloedlipiden tegen oxidatieve stress. Het gunstige effect wordt verkregen bij een dagelijkse inname van
20 g olijfolie met minimaal 5 mg hydroxytyrosol en zijn derivaten."
Een dagelijkse inname van 20 gram olijfolie komt overeen met ongeveer 2 eetlepes.
Wat zegt de wetenschap over polyfenolen?
Enkele polyfenolen – vooral hydroxytyrosol – worden in onderzoek in verband gebracht met:
- Bescherming van LDL-cholesterol tegen oxidatie (belangrijk voor hart- en vaatgezondheid)
- Ondersteuning van gezonde bloedvaten door het verminderen van oxidatieve stress
- Ontstekingsremmende werking, wat gunstig kan zijn voor algemene vitaliteit
- Ondersteuning van cognitieve functies door bescherming van zenuwcellen tegen oxidatieve schade en ziektes zoals parkinson en alzheimer.
Dit betekent niet dat olijfolie een medicijn is, maar dat deze stoffen een bewezen bijdrage leveren aan het behoud van een goede gezondheid bij een gezond voedingspatroon.