Zo wordt onze extra vergine olijfolie met truffel gemaakt
De aromatische geur en smaak van verse truffel past heel goed bij het herfst- en winterseizoen. Onze olijfboer Palazzo Di Varignana heeft deze geur gevangen in haar heerlijke extra vergine olijfolie. Maar hoe doen ze dat nu?
De methode heet macereren. Hierbij brengen de black scorzone truffels een bepaalde tijd in de olijfolie door. Het aroma van de truffel wordt dan aan de extra vergine olijfolie afgegeven. Omdat de smaakintensiteit van de truffels per seizoen kan variëren en omdat truffels nogal snel kunnen bederven is het een echte kunst deze truffel olijfolie te maken. En omdat truffels nogal kostbaar zijn is de olie ook niet goedkoop.
Je vindt onze extra vergine olijfolie met truffel als onderdeel van het herfstpakket van Palazzo Di Varignana
Sterk op smaak
De black scorzone truffels van dit seizoen waren niet voldoende op smaak om aan de smaakwensen van Palazzo Di Varignana te voldoen. Daarom is er ook gebruik gemaakt van een natuurlijk uit truffels gewonnen aroma om de smaak sterker te maken. Dit heeft geleid tot een truffel olijfolie die sterk op smaak is. Het voordeel is dan ook dat je maar weinig nodig hebt om je gerecht die lekkere truffelsmaak te geven. En in tegenstelling tot goedkope (nep) truffelolie blijft de truffelsmaak ook lang in je gerecht behouden zonder meteen te vervliegen.
Hier zit dan ook het verschil met vele andere zogenaamde truffel olijfolies. Als aroma wordt soms een chemisch product gebruikt, dat is ontstaan bij de raffinage van aardolie. Ook wordt er wel een aroma gebruikt dat verkregen is door fermentatie van o.a. kruiden en paddestoelen en de boomwortels waaraan de truffels groeien. Alles behalve truffel dus. En toch staat er dan truffelolie op het label.
Food pairing
Risotto met paddestoelen, carpaccio, in aardappelpuree, bij gegrild vlees of in sauzen en soepen. Of maak er zelf mayonaise mee.
En Mark's geheime tip: Omelet met truffel olijfolie
zwarte truffels