Kleine olijfolie flesjes; hoe verser hoe beter

Waarom je een 5-literblik beter niet koopt

 

Extra vergine olijfolie en wijn lijken in zekere zin op elkaar, maar de grootste tegenstelling is toch wel dat olijfolie met de tijd slechter wordt. Daarnaast kent olijfolie een drietal keiharde vijanden: lucht, licht en warmte. Daarom bewaar je olijfolie het liefst niet in de buurt van een warmtebron, in een donkere fles, en met zo weinig mogelijk contact met zuurstof. Dat kan je onder andere bewerkstelligen door het kiezen van kleine olijfolie flesjes.

 

Bij Olicious zorgen we ervoor dat al onze olijfolie in donkere flessen zit. Dat doen we niet zelf, maar dat doen onze boeren voor ons. Zij zien dit als een vanzelfsprekendheid. Zo heeft het licht zo weinig mogelijk invloed op de kwaliteit van de olijfolie. Bewaar de olijfolie dan ook altijd in de originele fles. We weten dat het misschien leuk is je extra vergine olijfolie in een doorzichtige fles op het aanrecht te zetten, maar het zal de olie in sneltreinvaart ranzig laten worden. Zet hem ook niet direct naast je kookplaat of verwarming en niet te lang in de zon tijdens de zomerse BBQ. Ook dan gaat het snel bergafwaarts met de kwaliteit. 

 

Waarom liever kleine olijfolie flesjes

Blootstelling aan zuurstof zorgt ervoor dat de olijfolie oxideert. Dat ga je proeven. Je olijfolie wordt ranzig. Je koopt dus beter olijfolie flesjes van 250 ml en gebruikt dit op dan dat je een blik van 5 liter koopt en daarmee 2 jaar lang je olijfolie flesjes hervult. Het mag dan wel een goede deal lijken, maar door het steeds openen van het blik zal er steeds meer zuurstof in contact komen met de olie en wordt hij snel slecht. Dus als je geen grootverbruiker bent, dan zijn olijfolie flesjes van 250 ml of 500 ml de betere keuze. De olijfolie is dan op voor hij slecht wordt.

 

Nieuwe oogst; Hoe verser hoe beter

Hoe wordt er nu voor gezorgd dat je olijfolie zo vers mogelijk is en blijft?

 

Onze boeren slaan hun olijfolie op in stalen tanks. Deze worden afgevuld met stikstof. Hierdoor is er geen zuurstof aanwezig en oxideert de olijfolie niet. Gebotteld in kleine olijfolie flesjes wordt er pas als wij bestellen. En omdat wij geen grote voorraden aanleggen en de olijfolie donker en koel opslaan blijft deze supervers. Op een goede olijfolie kan je dit herkennen. Lees het etiket maar. Daar vind je het oogstjaar en ook een bottledatum of batchnummer. Hieruit kunnen wij altijd afleiden of de olie ook wel echt vers is. 

olicious | olijfolie etiket lotnummer

Het lotnummer geeft aan wanneer de olijfolie gebotteld werd.

Verder zorgt de olijfboer ervoor dat vóór de nieuwe oogst tussen september en januari zijn voorraadtanks leeg en schoon zijn. Zo wordt er plaats gemaakt voor de nieuwe hoogste kwaliteit extra vergine olijfolie. Nooit wordt oude olijfolie met nieuwe olijfolie gemengd. Daar selecteren wij onze boeren op. 

 

Wat kan jij er aan doen om je olijfolie vers te houden? Dat is heel simpel. Koop aan de hand van je verbruik. Is dat laag, kies dan voor kleine 250 ml flesjes. Verbruik je iets meer, kies dan voor maximaal 500 ml. Doe de dop altijd dicht en zorg ervoor dat hij niet warmer wordt dan kamertemperatuur. Koop dus liever vaker dan in bulk. En koop nooit een doorzichtige fles.