Vongole saute uit Le Marche

Om je vingers bij op te eten

 

Vongole, ik kan er dus geen genoeg van krijgen! Mijn recept deel ik met jou in de hoop dat dit heerlijke Italiaanse schelpdiertje weldra op jouw bord zwemt. En dat je er -net als ik- je vingers bij opeet.

 

Bereidingstijd: 30 minuten (+2-3 uur Vongole in water leggen)

 

Dit heb je nodig

Voor 4 personen (hoofdgerecht)

  • 2 kg Vongole (vers! Bestel ze op tijd bij de visboer)
  • 1 glas witte wijn (neem een lekkere Verdicchio uit Le Marche, bijvoorbeeld Le Oche van Fattoria San Lorenzo)
  • Sap van een halve citroen
  • 2 sjalotten, gesnipperd
  • 1 teentje knoflook (ik ben er voorstander van spaarzaam met knoflook om te gaan omdat het kan overheersen)
  • 1/4 gedroogd chilipepertje, of een mespuntje chilivlokken of een mespuntje chilipoeder
  • Goede extra vergine olijfolie met een frisse, fruitige smaak
  • 1/2 bosje Bladpeterselie, fijngehakt
  • Zout en Peper uit de molen

 

Bereiding

 

Leg de Vongole gedurende 2-3 uur in koud water waaraan je een flinke hoeveelheid keukenzout hebt toegevoegd. Ververs het water meermaals. Hierdoor ‘spugen’ de Vongole zand uit. Haal vlak voor bereiding de mosselen uit het water en doe ze in een vergiet en laat ze uitlekken.

 

Verwarm de hapjespan met een eetlepel olie en fruit de sjalot gedurende 1-2 minuten glazig op niet te hoog vuur. Hij mag kleuren maar niet aanbranden.

 

Pers de knoflook uit en fruit rustig mee. Zorg ervoor dat de knoflook niet aanbrandt en niet bruin kleurt anders bederf je de smaak.

Zet nu het vuur uit en houd het in de gaten dat sjalot en knoflook niet aanbranden.

 

Zet ondertussen een hoge pan met een lepel olijfolie op het vuur voor de Vongole. Als de olie warm is doe je de uitgelekte vongole in de pan. Schep enkele keren om en blus dan af met het glas witte wijn.

Doe een deksel op de pan, draai het vuur iets lager en laat de Vongole stomen totdat ze allemaal open staan. Ondertussen zullen de Vongole heerlijk vocht loslaten. Als alle schelpen open staan giet ze dan af en vang het kookvocht op.

 

Neem nu je hapjespan met de sjalot en knoflook en zet hem op middelmatig vuur. Voeg het kookvocht van de Vongole toe en zorg dat het heel langzaam kookt.

En nu komt de truc: ga proeven, proeven, proeven. Je gaat namelijk aan het zoet/zoute kookvocht wat zuur toevoegen (citroen) en wat vet/zoet (olijfolie) en wat pit (pepertje). Maar dit moet lekker in balans zijn.

 

Begin met de helft van de chilipeper. En de helft van het citroensap en 2 eetlepels olijfolie. Even pruttelen en doorroeren. En dan proeven. Voeg naar smaak meer citroensap, peper of olie toe totdat je de neiging hebt deze soep al op te lepelen voordat je hem serveert. Als de smaak mooi in balans is voeg je de vongole toe en de peterselie. Laat dit nog een minuutje opstaan en schep de vongole voorzichtig door het vocht.

 

A Tavola e buon appetito!

 

Tip:

Maak er pasta vongole van door er 300 gram al dente spaghetti doorheen te mengen en deze nog een minuutje mee te laten garen.