PASSATA EN TOMAAT

Olicious | Tomaat | Passata

De tomaat is de onbetwiste koning van de Italiaanse keuken. Al generaties lang conserveren de Italianen dit zomerse goud zodat ze er het hele jaar van kunnen genieten. 

 

Het familiebedrijf Visconti maakt niet alleen de heerlijkste olijfolie, ze kweken ook tomaten onder de Pugliese zon. Van een select deel maken ze hun eigen tomatenconserven. Ze plantten er zelfs een tweetal oeroude varianten voor aan.

 

 

✔️ Ambachtelijk verwerkt

✔️ Zonder conserveringsmiddelen

✔️ Gerijpt onder de zon in Puglia

Lofo Visconti

Gerelateerde producten

Dit moet je weten over Passata

✔️ gezeefde tomatensaus

✔️ lang houdbaar

✔️ eeuwenlang deel van de Italiaanse keuken

Olicious | Passata | Visconti

Het maken van passata uit tomaten is een manier om de tomatenoogst te conserveren en te gebruiken gedurende het hele jaar. Voordat de tomaat in Italië werd geïntroduceerd, werd passata traditioneel gemaakt van andere vruchten zoals appels of peren. Toen de tomatenplant in Italië werd geïntroduceerd, merkten de Italianen al snel op dat de tomaat een uitstekend ingrediënt was om te gebruiken in passata.

 

Passata is een gezeefde tomatensaus die wordt gemaakt door rijpe tomaten te blancheren en vervolgens door een zeef te persen om de huid en zaden te verwijderen. Vervolgens wordt de saus gebotteld en gesteriliseerd, waardoor het lang houdbaar blijft zonder de toevoeging van conserveringsmiddelen. Dit maakt het mogelijk om tomaten gedurende het hele jaar te gebruiken in verschillende gerechten, zoals pastasauzen, stoofschotels en soepen.

 

Passata wordt  veel gebruikt in de Italiaanse keuken en is een belangrijk ingrediënt in veel traditionele gerechten. Het maken van passata uit tomaten is ook een populaire activiteit in Italië tijdens de zomermaanden, wanneer tomaten in overvloed verkrijgbaar zijn. Het is een manier om de tomatenoogst te conserveren en te gebruiken in de wintermaanden wanneer verse tomaten niet beschikbaar zijn.

 

De herkomst van passata is niet helemaal duidelijk, maar het wordt al honderden jaren gebruikt in de Italiaanse keuken. De tomaat, waar passata van wordt gemaakt, is oorspronkelijk afkomstig uit Zuid-Amerika en werd in de 16e eeuw geïntroduceerd in Europa. Het duurde echter nog enkele eeuwen voordat tomaten populair werden in de Italiaanse keuken. Het is waarschijnlijk dat passata zijn oorsprong heeft in het zuiden van Italië, waar tomaten van oudsher veel werden verbouwd. Tegenwoordig wordt passata overal in Italië geproduceerd en is het een belangrijk ingrediënt in tal van Italiaanse gerechten.

De geschiedenis van de tomaat

Olicious | Tomaat | Historie

De oorsprong van de tomaat ligt in Midden- en Zuid-Amerika, waar het al duizenden jaren door de inheemse volkeren werd verbouwd en gegeten. De Azteken noemden het "xitomatl", wat "vrucht met navel" betekent.

 

De tomaat kwam in de 16e eeuw naar Europa, nadat de Spaanse veroveraars het hadden ontdekt tijdens hun reizen in de Nieuwe Wereld. In Italië begon de tomaat pas in de 18e eeuw populair te worden als ingrediënt in de keuken. Het duurde nog enkele decennia voordat het elders in Europa werd geaccepteerd als een smakelijk en gezond voedsel.

 

Een belangrijke factor bij de verspreiding van de tomaat in Italië was de ontdekking van de nieuwe wereld vanuit Napels. De regio rond Napels was een van de eerste plaatsen in Italië waar tomaten werden geïntroduceerd, en van daaruit verspreidde de teelt van tomaten zich geleidelijk over de rest van het land.

 

Vandaag de dag is de tomaat een onmisbaar ingrediënt in de Italiaanse keuken, van pizza's tot pastasauzen en salades.

Hier komt het woord Pomodoro vandaan

Het woord "pomodoro" komt oorspronkelijk uit de Italiaanse taal en is samengesteld uit de woorden "pomo" (wat "appel" betekent) en "d'oro" (wat "van goud" betekent). Het is niet helemaal duidelijk waarom de tomaat deze naam heeft gekregen, maar er zijn verschillende theorieën over.

 

Één van deze theorieën is dat de oorspronkelijke tomaten goudgeel van kleur waren. Dat in combinatie met de gelijkenis op een appel maakte het dat de Italianen het vertaalden naar 'gouden appel'.