Gebakken tomaten met olijfolie

Pure tomatensmaak met nuances van milde olijfolie

 

Heb je nog wat iets te rijpe tomaten over, of wil je een heerlijk bijgerecht voor bij je vlees of herfststoof? Dan is dit recept iets voor jou!

 

Dit heb je nodig

  • Tomaten (2 p.p.), het liefst rijp en zoetig. Neem hiervoor bij voorkeur een Italiaanse tomatensoort
  • Milde olijfolie met zachte smaak
  • Fleur de Sel
  • Peper
  • ½ tl honing
  • Basilicum
olicious | gebakken tomaten met Italiaanse olijfolie

Foto: savouré

Bereiding

 

Snijd de tomaten met een vlijmscherp mes doormidden en leg ze met de snijkant naar boven in een ovenschaal, druppel olijfolie er overheen zet in de oven voor ongeveer een uur op 80 °C

Laat ze rustig uitdrogen, maar niet teveel, er mag nog vocht aanwezig zijn, zie de tip hieronder.

 

Neem de tomaten uit de oven.

Verwarm een pan die groot genoeg is voor al je tomaten en vul de bodem met een dun laagje olijfolie (een half vingerkootje). Laat opwarmen. Let op, niet op temperaturen waardoor je gaat ‘frituren’. Lekker heet gewoon. Een goede indicatie is als de eerste bubbeltjes in de olie ontstaan.

 

Fleur de Sel in de olie strooien en enkele goede draaitjes aan de pepermolen (zwarte peper). Je mag er ook een 1/2 theelepel honing door mengen, naar smaak.

 

Leg de tomaten met de opengesneden zijde in de warme olie. Laat ze bakken. Na ongeveer 2 minuten draai je ze om en laat ze nog 1 minuut bakken op de velkant. Beweeg rustig je pan gedurende het proces, zodat de tomaten niet aanbakken.

 

Door er verder geen ingrediënten aan toe te voegen blijft de pure tomatensmaak behouden met nuances van de olijfolie. Een blaadje Basilicum geeft het geheel een zuiderse smaak.

 

Uitstekend als bijgerecht, bijvoorbeeld bij een lekker stukje rood vlees of een stoofpotje.

 

Buon Appetito!

Tip:

Een goede tip is om aan te voelen of ze meer stevigheid hebben gekregen door er met een spatel tegenaan te ‘duwen' terwijl ze in de oven zitten. Als de tomaat ‘steviger’ is geworden ben je op de goede weg.

Voor dit gerecht hebben we de Biancolilla olijfolie genomen. Heerlijk mild en zacht.


Inspiratietip

Voor dit recept wil ik graag Eric bedanken van savouré. Mocht je willen watertanden bij de lekkerste foodcreaties, kijk dan eens op het instagram kanaal van savouré. Dat is pas genieten!