Hummus

Haal het Midden-Oosten in huis

 

Dit heb je nodig

voor 6 personen

Keukenmachine/blender

 

  • 250 gram gedroogde kikkererwten
  • 3 eetlepels volle yoghurt
  • 4-5 eetlepels tahin (supermarkt)
  • 1,5 teentje knoflook
  • 100 ml water (of kookvocht van de kikkererwten)
  • Sap van 2 citroenen
  • 1 theelepel komijnzaad
  • 1 theelepel chilipoeder
  • Klein bosje peterselie
  • Olijfolie (blend)

 

Bereiding

De meeste smaak krijg je door gedroogde kikkererwten te gebruiken. Laat deze een hele nacht in een kom met heel ruim water staan (ze nemen nogal veel water op). Gooi het water daarna weg en spoel de kikkererwten. Kook de kikkererwten gedurende 30-40 minuten. De kooktijd is afhankelijk van de kikkererwten die je gebruikt. Check tussendoor of ze gaar zijn, je moet ze makkelijk kunnen pletten tussen je duim en wijsvinger. Bewaar wat van het kookvocht.

Heb je geen tijd, gebruik dan kikkererwten uit blik of pot, en bewaar wat van het vocht.

 

Pureer de kikkererwten tot een pasta.

Voeg dan yoghurt, tahin, de helft van het citroensap, komijnzaad en knoflook toe en pureer verder totdat het een mooie pasta is. Voeg wat van het kookvocht toe om hem iets te verdunnen. Later wordt de pasta nog wat dikker. Nu moet je echt gaan proeven. De Humus moet mooi in balans zijn. Voeg naar smaak zout en peper toe, wat extra citroensap en tahin. Totdat je hem lekker genoeg vind. 

Laat de Humus even rusten.

Serveer met wat chilipoeder, gehakte peterselie en een flinke scheut olijfolie

 

Tip

De humus is het lekkerst als hij warm is. Zo eten ze hem in het Midden-Oosten