• Vakantie t/m 25 juni
  • Bestelling wordt verzonden zaterdag 26 juni

Lu Trappitu

Gerijpt onder de Siciliaanse zon

Monocultivars

Mooie monocultivars die specifiek zijn voor Sicilië

Met de Moresca als milde zachte zoete highlight uit het zonovergoten gebied rondom Campobello di Licata

lees hier meer over monocultivar

Advies nodig?

Twijfel je over wat je zelf lekker vindt? Bel, App of mail dan even, dan bepalen we samen wat het beste bij jou past.

Over Lu Trappitu

'A CORNER OF SICILY WHERE OLIVE OIL RECALLS TRADITIONS

AND VALUES OF AN AREA DEVOTED TO OLIVE TREES'

Moresca olijfboom | olicious | italiaanse olijfolie | de olijfgaard van Visconti Storie dit Terra

De moresca olijfboom

Nocellara del Belice olijven | olicious | italiaanse olijfolie

Nocellara del Belice olijven

Lu Trappitu verwijst naar een eeuwenoud woord voor de olijfoliemolen: 'u Trappitu'. Een plek waar hardwerkende, door de zon getekende mannen en vrouwen, vol spanning wachtten op het vloeibare goud dat hun land had opgebracht. Pure olijfolie van het kneuzen en persen van perfect rijpe olijven, als resultaat van met liefde onderhouden en soms eeuwenoude bomen. De kers op de taart van een jaar lang boeren in de zon en hét levenselixer van het mediterrane dieet.

 

In Campobello di Licata, in het hart van Sicilië, maakt het familiebedrijf onder leiding van Luigi Cani extra vergine olijfolie met een zeer hoog streven naar kwaliteit. Hierbij wordt ingezet op technologie, kennis en duurzaamheid. De ligging van de olijfgaarden is bijzonder voor Sicilië. Onder invloed van de Scirocco wind die in de winter voor warmte, en in de zomer voor verkoeling zorgt groeien de olijven onder ideale omstandigheden. Op 300 meter boven zeeniveau zorgt de bries voor het zachte geluid van ritselende blaadjes en neemt zacht haar invloed op het rijpen van de vruchten. Ze brengen dan ook fantastische monocultivar olijfolies voort, die het karakter van de streek zo vertegenwoordigen: de bijzondere Biancolilla, de kenmerkende Nocellara del Belice, en ten slotte de verrassende Moresca, die ook wel de heer en meester van het gebied genoemd wordt.

Duurzaamheid

Uit respect voor de natuur en het klimaat hanteert Luigi een een strenge biologische werkwijze. Duurzaamheid is een manier van leven geworden die zich door het hele bedrijf laat gelden. Zo wordt de energie voor de perserij volledig en CO2 neutraal opgewekt met zonnepanelen, en de warmwaterverzorging wordt geregeld door boilers, gestookt met het het vruchtvlees en de pitten die overblijven na het persen van de olijven. 

 

En ook op het land wordt op een bijzondere manier gewerkt. Zo zorgen kruidachtige planten die tussen de olijfbomen groeien voor een natuurlijke bemesting (green manure techniek). 

Productie

De kracht van Lu Trappitu schuilt in de samenwerking met geselecteerde lokale boeren, de organische filosofie van Luigi volgen. Alleen de beste olijven worden gekocht en samen met de olijven van het eigen land geperst tot extra vergine olijfolie van de hoogste kwaliteit. Alle olijven worden binnen 12 uur na de oogst verwerkt in de eigen molen, door middel van state of the art technologie. Zo wordt er gebruik gemaakt van hamermolens en wordt de olijfolie d.m.v. extractie gewonnen. De volledig gecontroleerde omstandigheden qua temperatuur zorgen ervoor dat alle van nature in de olijven aanwezige smaak, geur, vitamines en antioxidanten in de olie bewaard blijven.

 

Na de extractie wordt de extra vergine olijfolie opgeslagen in roestvrijstalen tanks, zonder contact met zuurstof en bij een continue temperatuur van 15-17 graden Celsius. Op ons verzoek wordt er pas gebotteld en de kwaliteit wordt voor het bottelen geanalyseerd om er zeker van te zijn dat de extra vergine olijfolie van de allerbeste kwaliteit is.

 

De aandacht voor details zie je zeker ook terug in de verpakking. In de driehoekig uitsparing in het etiket herkennen we de contouren van Sicilië. En de fles is zeker een eyecatcher in de keuken.

De olijfsoorten

Biancolilla

Voor deze extra vergine olijfolie worden Biancolilla olijven gebruikt. Het bijzondere hieraan is dat de olijven vrijwel helemaal wit zijn en pas aan het einde van de rijping donkerpaars kleuren. Vandaar ook de naam: Bianco (wit), Lilla (paars). 

Lu Trappitu Biancolilla olijfolie | olicious | italiaanse olijfolie

De biancolilla is zeer mild en ruikt naar vers gemaaid groen gras en blaadjes. Tevens vinden we aroma's van rijpe tomaat, artisjok en kruiden. Een heerlijke olijfolie voor lichte salades, vis en lichte vleessoorten.

Moresca

Lu Trappitu Moresca olijfolie | olicious | italiaanse olijfolie

Aromatisch, zoet en delicaat. Een onwijs heerlijke olijfolie die gerust een allemansvriend genoemd mag worden. De Moresca is heer en meester over de vallei van de Tempels en een hele specifieke cultivar voor het land rondom Lu Trappitu. 

 

Ook hier een prachtige balans in de smaak en aroma's van rijpe tomaat, artisjok en kruiden. Maar totaal anders dan de biancolilla.

Nocellara del Belice

Een van de bekendste cultivars uit Sicilië. Met een pikante kruidigheid in de smaak en een spicy finish is hij uitermate geschikt voor wat sterkere gerechten. 

Lu Trappitu Nocellara del Belice | olicious | italiaanse olijfolie

Zo past deze olijfolie goed bij rood vlees, carpaccio, sterke kazen, pizza en pasta, maar ook salades met tomaat en rucola.

Familie Cani | Lu Trappitu Italiaanse Olijfolie | Olicious

De familie Cani

olicious | Lu Trappitu Logo